Ludovic Győrffy, Cetățean de Onoare al Județului Maramureș

31 Octombrie 2022
Prin Hotărârea Consiliului Județean Maramureș nr. 357 din 31 octombrie 2022, președintele Ionel Ovidiu Bogdan a acordat titlul de „Cetățean de onoare al județului Maramureș” domnului Ludovic Győrffy.

***
Domnul Dr. Gyorffy Ludovic este un om cu dragoste și experiență de munte de mic copil. La 4 ani urca pe Dealul Melcilor, Brasov, iar la 50 de ani urca vârful Elbrus cel mai înalt vârf al Europei. Este un pasionat al muntelui, a respectului față de natură și gata oricând să vină în ajutorul celor care au nevoie pe munte.

La 16 ani are o primă acțiune de salvare în Munții Piatra Mare, iar din 1966, face parte din grupul de montaniarzi înflăcărați din întreaga țară, care discută necesitatea legificării activității de salvare în munți, în contextul creșterii permanente a numărului de turiști în zona montană.
Între 1969-1970 face parte dintre cei care discutau despre înființarea oficială a echipelor Salvamont în România, contribuind la formarea și succesul centrului Salvamont Baia Mare și Maramureș și la îmbunătățirea activității Salvamontului în România.

Timp de 10 ani Dr. Gyorffy Ludovic a făcut parte din Comisia Centrală Tehnică Salvamont România.

Astfel, după emiterea primului act normativ, Hotărârea Consiliului de Miniștri nr.140/ 25 ianuarie 1969, în 1970 a urmat înființarea și a altor echipe în țară, printre care și Salvamont Baia Mare. Dr. Gyorffy Ludovic a fost primul șef al formației Baia Mare.

În luna aprilie 1972 a fost organizată prima Școală de Instruire Salvamont din România, la cabana Podragul din Munții Făgăraș, acțiune continuată și în anii următori. Dr. Gyorffy Ludovic a făcut parte dintre primii instructori pentru pregătirea medicală și prim ajutor a candidaților și a salvamontiștilor.

Prima uniformă a echipei Salvamont Baia Mare a fost gândită și comandată de Dr. Gyorffy, care apoi a fost adaptată și de alte centre din țară.

În anul 1973 are loc al II-lea Raliu Salvamont la Cabana Babele, unde Baia Mare a cucerit Premiul Comisiei Medicale, datorită pregătirii, rezultatelor din timpul concursului la primul ajutor acordat și a răspunsurilor teoretice. Asta datorită pregătirii și exigenței doctorului Gyorffy, care a pregătit echipa.

În anul 1974 se organizează la Baia Mare al IV-lea Seminar Salvamont cu invitați din Cehoslovacia și Polonia, Dr. Gyorffy find o gazdă strălucită împreună cu echipa salvamont și oficialitățile locale. Dr. Gyorffy a prezentat o traducere a unei lucrări de specialitate privind metamorfoza zăpezii și implicit formarea avalanșelor, studiu făcut în Tatra Mare, autor Dr. Ing. Ladislav Knazovicky din Bratislava. De asemenea, Dr. Gyorffy a prezentat o broșură adresată salvatorilor montani, dar și turiștilor care merg pe munte, prima asemenea broșură tipărită de la înființarea Salvamontului . La sfârșitul seminarului, Comisia Centrală Tehnică a acordat Trofeul Salvamont pentru anul 1974 Centrului din Baia Mare.

În anul 1975, fiind o fire comunicativă și cu multă experiență, respectat la întâlnirile internaționale, Dr. Gyorffy a întemeiat relații de prietenie cu centre salvamont din străinătate, care au invitat Centrul Salvamont Baia Mare la cursuri, concursuri și schimburi de experiență. Astfel, de la Bergwacht (Organizația de salvare în munți din Germania), Baia Mare a primit o Akija, mijloc de transport al accidentaților pe pârtia de schi, aceasta fiind prima care ajunge în țara noastră.

Între anii 1973-1976 Baia Mare participă în Tatra Mare, Cehoslovacia, la conferințe și concursuri internaționale de schi ale serviciilor de salvare din munți, conduse de Dr. Gyorffy. Au participat echipe din Polonia, RF Germania, Austria, Cehoslovacia și Baia Mare.

În anul 1976, cu sprijinul Consiliului Județean si al Consiliului Municipal, Centrul Baia Mare a fost primul din țară care a avut o mașină de teren ARO pentru patrulare și intervenții, crescând eficiența echipei la acțiuni de salvare și prevenirea accidentelor. Exemplul de la Baia Mare a făcut să fie urmat și de alte centre din țară.

În anii 1975, 1976, 1978 ,1979, 1981, 1982, 1985 membrii salvamont conduși de dr. Gyorffy participă la cursuri de vară și de iarnă de salvare în munți organizate de Bergwacht în Alpi, Allgau, Germania. Au participat echipe din Bulgaria, Spania, Anglia, Italia, USA, Canada.

Anul 1976 marchează și începutul a zece ediții de Tabere de Instruire Salvamont în Munții Rodnei pentru pregătirea în același timp de iarnă și de vară a candidaților și salvamontiștilor din Maramureș. Aceste tabere au avut invitați și de la alte centre din țară și din străinătate. Baia Mare a fost primul centru Salvamont din țară care a organizat asemenea tabere. Cursurile erau prezentate de specialiști în domeniu, medici și alpiniști cu experiență.

Dr. Gyorffy a fost inițiatorul si sufletul acestor tabere, care au avut un mare succes. Scopul taberelor a fost:
  • aprecierea pregătirii fizice, sanitare și tehnice a membrilor și candidaților salvamont
  • instruirea echipelor si candidaților în vederea îmbunătățirii cunoștințelor practice și teoretice de prim-ajutor
  • transportul accidentaților pe zăpadă și pe stâncă în munți
  • căutarea victimelor în avalanșe
  • schimb de experiență cu reprezentanții centrelor, invitați din țară și străinătate

În anul 1977 apare prima carte de acest gen în România, "Salvare in Munți"’, autor Dr. Gyorffy Ludovic și colaboratorii. Lucrarea a apărut sub egida Direcției Sanitare a Județului Maramureș, a Laboratorului Județean de Educație Sanitară, a Comisiei Județene de Cruce Roșie si a Centrului Salvamont Baia Mare.

În anul 1978 a avut loc un seminar salvamont la cabana Babele, unde Baia Mare a primit premiul pentru Educație Turistică. 1978 este și anul când se inaugurează Refugiul și punctul de prim ajutor Izvoare (4000 de ore de muncă voluntară). Realizarea acestui refugiu a fost posibilă datorită Dr. Gyorffy, care a văzut necesitatea și oportunitatea de a avea acest Refugiu la Izvoare, unde în acea perioadă era o zonă turistică si de schi foarte dezvoltată.

Baia Mare primește diploma de merit pentru realizarea Refugiului Izvoare.

Tot în anul 1978 Baia Mare ocupă locul 3 la Raliul Național Salvamont.

În anul 1979 are loc ediția a II-a a Taberei de instruire în Munții Rodnei.

În anul 1980 Dr. Gyorffy Ludovic este numit Secretar al Comisiei Județene Salvamont Maramureș, răspunzând în continuare de activitatea Salvamont în Maramureș formată din centrele Borșa și Baia Mare, care au fiecare conducătorul lor. Sub îndrumarea și conducerea lui, Centrele Baia Mare și Borșa au continuat să aibă succes în activitatea Salvamont pe plan național.

În 1986 Dr. Gyorffy Ludovic organizează în premieră Expediția Salvamont din România cu membri din echipa Baia Mare și alte centre din țară, să escaladeze vârful Elbrus 5642 m, cel mai înalt vârf din Europa, expediția fiind un succes, cei 7 membri ajungând pe vârf.

Dr. Gyorffy Ludovic a continuat să contribuie la răspândirea și îmbogățirea cunoștințelor de prevenire, prim-ajutor și transportul accidentaților și bolnavilor în munți, la îmbunătățirea condițiilor pentru practicarea sporturilor de munte în orice anotimp.

Astfel, Salvamont Baia Mare a continuat sa câștige trofee la Seminarele și Raliurile care au continuat până în zilele noastre.

Mihai Sârbu, șeful Centrului Salvamont Sinaia, în cartea ‘’Cronica Salvamontului’’ Ediția 2018, îl descrie pe Dr. Ludovic Gyorffy astfel: ”un alt om de mare ispravă, mi-a făcut onoarea a-mi oferi prietenia lui, care dăinuie și azi, Dr. Gyorffy Ludovic căpetenia de nădejde pentru mulți ani a băimărenilor, extrem de activ, novator și desigur priceput”.

Având în vedere întreaga activitate, consider că Dr. Ludovic Gyorffy este demn de onoarea de fi numit Cetățean de Onoare al Județului Maramureș, iar Refugiul Salvamont Izvoare să poarte numele dumnealui. Am convingerea că turiștii, oamenii de munte, cei ce l-au cunoscut ca și medic în Baia Mare și în țară, împărtășesc aceeași părere.

Închei cu ce a spus Dr. Ludovic Gyorffy a.k.a. Lajos Baci cu ocazia aniversării de 40 ani a Salvamontului: “Este deosebit de îmbucurător faptul că Salvamont a ajuns la un nivel de pregătire comparabil cu cel din țări cu lungă tradiție ca si Austria, Italia, Germania, deci munca noastră nu a fost în zadar, ceea ce mă umple de bucurie. Mă mulțumește în mod deosebit pregătirea profesională a membrilor salvamont și totodată dotarea tehnico-materială ( utilizare elicopter, dotarea cu mașini de teren) a echipelor. Pe vremea noastră multe din dotările, evident banale azi, erau vise frumoase. Mă bucur că la vârsta mea am apucat să trăiesc această performanță a SALVAMONTULUI MARAMURESAN si a SALVAMONTULUI ROMÂNESC”.

(Textul este o sinteză a notei de prezentare atașată la Hotărârea Consiliului Județean nr. 357/2022.)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.