Elie Wiesel, Cetățean de Onoare (post - mortem) al Județului Maramureș

29 Septembrie 2016
Scriitorului și filozofului american de origine română Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru Pace i-a fost conferită distincția de Cetățean de Onoare (post – mortem) al județului nostru, în baza Hotărârii Consiliului Județean Maramureș nr. 179 din 29 septembrie 2016. Ceremonia de decernare a titlului onorific a avut loc în municipiul Sighetu Marmației, orașul de baștină al maramureșeanului care a obținut, în anul 1986, Premiul Nobel pentru Pace.
Conform expunerii de motive a președintelui Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, atașată HCJ menționate mai sus, „Fiecare regiune, fiecare ținut își clădește propria anvergură prin personalitățile cardinale care s-au ridicat din locurile sale. În panoplia personalităților cu care Maramureșul se mândrește, consemnăm numele unui etalon, al unui simbol de luptă ferventă pentru valorile perene ale umanității, care a rămas în memoria comunității noastre și a multor popoare: Elie Wiesel.

La întrebarea „Cine este Elie Wiesel?” au încercat să răspundă enciclopedii și istorii ale literaturii de pe întreg mapamondul, dar primul răspuns la această întrebare îl putem regăsi în înseși cuvintele Domniei Sale. Reîntors pe meleagurile natale, cu prilejul comemorării a 40 de ani de la deportările din Ardealul de Nord, scriitorul mărturisea cu limpezime răspicată „Sunt un copil al Sighetului, de acolo îmi trag rădăcinile spirituale, acolo mi-am format, în anii copilăriei, o viziune impregnantă de tot ceea ce acele meleaguri, cu specificul lor inconfundabil, au dăruit mai bun, mai omenos, mai luminos.”, o lumină care, deseori, l-a călăuzit în „noaptea” lagărelor naziste.

Spațiul natal a rămas adânc întipărit în sufletul scriitorului Elie Wiesel. Cursul firesc al copilăriei, petrecut în comunitatea iudaică de la Sighet, va fi însă întrerupt de ravagiile istoriei, ordinea lucrurilor fiind înlocuită brusc și nemilos de infernul existențial al lagărelor naziste, pe care l-a mărturisit necontenit în cele 57 de romane și povestiri „pentru ca holocaustele și genocidele să nu mai fie posibile!” .

Stabilit temporar la Paris și apoi definitiv în SUA, Elie Wiesel a urmat o strălucită carieră scriitoricească și didactică, opera sa fiind recunoscută de cele mai înalte foruri universitare și academice și încoronată cu diverse premii literare. Prin scrierile și întreaga sa viață, scriitorul a lăsat omenirii mărturii de suferință, dar și de speranță, de optimism și libertate, un mesaj de pace și de respect între oamenii din întreaga lume. Ne-a învățat curajul mărturiei, îndemnându-ne să nu rămânem în tăcere în fața nedreptății, sensibilizând conștiința întregii omeniri față de orice încercare de reînviere a climatului de ură rațională. Premiul Nobel pentru Pace, primit în 1986, a fost o recunoaștere a întregii sale activități în spiritul păcii și al umanității.

Cu ocazia Bicentenarului Independenței Statelor Unite ale Americii, numele său a fost gravat, alături de numele altor 11 personalități de rang înalt pe soclul Statuii Libertății de la New York, iar Congresul american i-a decernat în 1985 Medalia de Aur pe care erau inscripționate cuvintele „Autor, Profesor, Martor – Mesager pentru umanitate”, cuvinte care caracterizează cel mai bine viața și activitatea lui.

Elie Wiesel face parte din categoria acelor oameni care, prin natura lor sunt mari luptători, înverșunați apărători ai valorilor adevărate, călăuziți de principii de bine, adevăr și dreptate, de la care nu s-au abătut indiferent de contextul în care viața sau societatea i-au așezat la un moment dat. față de acești oameni ne putem raporta într-o manieră constructivă, așezându-i printre reperele valorice demne de urmat, precum scriitorul, filosoful, psihologul, profesorul, dar mai ales OMUL Elie Wiesel.

Dincolo de arta de a modela cuvintele, scriitorul a știut să fie tranșant în idei, luând întotdeauna atitudine, condamnând vehement orice act de instigare la ură și dezbinare. Elie Wiesel a elogiat spiritul echilibrat și tolerant al românilor, sensibilitatea și frumusețea culturii noastre populare, precum și a literaturii și artei românești. A îndemnat România „să facă față trecutului, să învețe lecțiile lui și să dea tinerilor și copiilor posibilitatea de a trăi în onoare, pe care să o numească fericire”.

Muzeul Maramureșului din Sighetu Marmației, sprijinit de instituțiile centrale și locale, a transformat casa familiei Wiesel într-un muzeu care să ne reamintească de acest Fiu al Maramureșului, dar și de viața comunității evreiești din Sighet. În timp au fost create și alte punți de legătură, precum Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, care i-au permis scriitorului să revină cu plăcere pe meleagurile natale.

În semn de aleasă prețuire și recunoștință pentru greutatea operei și misiunii sale, Consiliul Județean Maramureș îi acordă scriitorului Elie Wiesel titlul de „Cetățean de Onoare” al județului nostru, cu regretul că atribuirea acestui titlu, aflat în câmpul ideilor majore pe care Consiliul Județean și l-a propus să-l pună în aplicare, nu s-a putut materializa în timpul vieții sale.”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.