Comisia Europeană a deschis până la 12 iulie a.c. o cerere de contribuţii privind iniţiativa "ComPAct - Consolidarea spațiului administrativ european"

29 Iunie 2023
Context:

Administrațiile publice sunt supuse unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a aborda efectele multiplelor crize, cum ar fi pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina și criza energetică. Acestea se confruntă, deopotrivă, cu o provocare multiplă pentru pregătirea societăților și a economiilor pentru a face față șocurilor viitoare și a adaptărilor necesare. Totodată, acestea trebuie să pună în aplicare cu rapiditate planurile naționale de redresare și reziliență, care includ reforme și investiții ambițioase, sprijinite de nivelul fără precedent de finanțare disponibil în cadrul instrumentului “NextGenerationEU”. Administrațiile publice sunt implicate în toate politicile, investițiile și reformele, de la gestionarea crizelor la piața muncii și tranziția digitală.
Indicele Băncii Mondiale de eficacitate a autorităților publice arată că eficacitatea autorităților publice din întreaga UE a scăzut din 2017 până în prezent. Unele administrații naționale au demonstrat un grad bun de reziliență și s-au redresat în urma pandemiei de COVID-19, în timp ce, în cazul altor administrații, criza a accentuat deficiențele existente în materie de capacitate și performanță. Scăderea eficacității autorităților publice este legată și de erodarea încrederii în guvern și de scăderea satisfacției generale cu privire la calitatea vieții.

Inițiativa ComPAct se va concentra pe consolidarea capacității administrațiilor de a concepe și de a pune în aplicare strategii și de a selecta și realiza investiții strategice. Aceasta va întări, de asemenea, cooperarea administrativă dintre statele membre în ceea ce privește abordarea provocărilor comune și punerea în aplicare eficace a politicii UE.

Cine poate trimite o contribuţie sau observaţii:

Pentru a pregăti această inițiativă, Comisia, prin intermediul prezentei „cereri de contribuții”, invită părțile interesate, atât din UE, cât și din afara acesteia, să își prezinte opiniile și contribuțiile cu privire la nevoile administrațiilor centrale, regionale și locale din statele membre ale UE și la valoarea adăugată preconizată a inițiativei. Comisia se așteaptă să colecteze opiniile unei game largi de părți interesate, printre care persoane fizice, întreprinderi (în special IMM-uri), membri ai Grupului de experți privind administrația publică și guvernanța, rețele ale administrației publice de la toate nivelurile (național, regional și local), institute și școli de administrație publică, mediul academic, autorități naționale de coordonare a Instrumentului de sprijin tehnic, beneficiari ai Instrumentului de sprijin tehnic din cadrul autorităților guvernamentale relevante, ONG-uri și organizații internaționale.

Răspunsurile pot fi transmise în oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE pe pagina oficială a cererii (sursa de informare): https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13852-Consolidarea-spatiului-administrativ-european-pact-_ro.

Informare din partea Serviciului Pregătire Proiecte şi Contractare – Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Link-uri rapide

Informaţii utile


Tabără de excelență în Maramureș - PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni

Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.