Dezinformarea ca instrument de manipulare!

21 August 2018 715
În presa online și pe social media au apărut recent două materiale care prezintă în mod total eronat și tendențios două dintre proiectele culturale derulate de Consiliul Județean Maramureș, evenimente aflate pe agenda ce marchează Centenarul Marii Uniri din 1918. Pentru informarea în mod transparent și corect a opiniei publice, menționăm următoarele date și informații certe despre proiecte amintite:
Sub titlul “Finanțarea unei expoziții inexistente”, pe social media au fost postate informații nedocumentate și greșite privind etapele în care se vor derula acțiunile proiectului “George Pop de Băsești și Marea Unire a Românilor”. Astfel, informația potrivit căreia expoziția ar fi trebuit să aibă loc în perioada 1-31 august, este eronată, desfășurătorul evenimentelor fiind:
  • 1-31 august 2018 – Întocmirea Planului Tematic al expoziției – aspect realizat;
  • 3-28 septembrie 2018 – Proiectarea digitală a expoziției documentare;
  • 1-15 octombrie 2018 – Executarea panourilor informative;
  • 15-25 octombrie 2018 – Montarea expoziției;
  • 30 octombrie 2018 - Vernisarea expoziției.

Prin urmare, conform datelor cuprinse în Fișa Tehnică a proiectului -informații care puteau și trebuiau consultate înainte de a ieși în spațiul public-, data deschiderii expoziției este în mod clar menționată ca fiind ziua de 30 octombrie, și nu 1 august 2018, cum este greșit menționat în postare. Prin prezentarea tendențioasă și defectuoasă a unor informații publice, intenția de compromitere a administrației publice județene a fost ratată, lipsa de informare și abordarea lipsită de profesionalism ducând la compromiterea credibilitatii persoanei în cauză.

Tot în mod greșit a fost redactat și articolul din presa online, publicat sub titlul “PROMOVARE – Reuniunea satelor vs. Awake Festival”, demers în care au fost supuse comparației două evenimente publice diferite, într-un context tendențios și lipsit de obiectivitate. Pornind de la afirmația autorului, potrivit căruia: “Două manifestari artistice… au fost concepute după o strategie eminamente estică, alterată, simplistă și discutabilă – având cea mai mare parte a finanțărilor din bugetele consiliilor județene -, așa că această comparație a devenit de expus public și rezultatul „fizic” al acestor evenimente”, trebuie realizate corecțiile necesare, în scopul informarii corecte a opinie publice.

Astfel, conform fișei proiectului aprobat și finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, date publice care trebuiau consultate de autorul articolului înainte de publicare, rezultă că valoarea proiectului “Satele Unite ale României”, având ca scop realizarea unității comunităților rurale ale României în vederea valorificării culturii tradiționale și a obiceiurilor autentice este de 347.729,54 lei fără TVA, respectiv 400.000 lei cu TVA, sumă alocată integral de Guvernul României.

În acest context, afirmația potrivit căreia “Consiliul Județean Maramureș a contribuit cu 346.681 lei (un „dar al miresei” substanțial, echivalentul a aproape 75.000 de euro)”, este falsă și tendențioasă, având ca și scop nerealizat, blamarea conducerii executivului județean. Pentru informarea corectă a maramureșenilor, menționăm că administrația publică nu a cheltuit nicio sumă din buget pentru acest proiect de excepție, contribuția sa constând în buna organizare și desfășurare a evenimentelor închinate Centenarului României.

Consiliul Județean Maramureș este ferm hotărât să continue organizarea manifestărilor asumate prin Agenda Culturală 2018, considerând imperios necesară promovarea culturii, identității, tradițiilor și valorilor noastre autentice, închinate celebrării Centenarului României.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Publicat în Ultimă oră

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.