Ziua Universală a Iei sărbătorită în Maramureș

22 Iunie 2021 68
Pe data de 24 iunie, odată cu Sânzienele – sărbătoarea populară a dragostei și a naturii – sărbătorim și Ziua Universală a Iei. Începând cu anul 2013, cămașa tradițională românească este celebrată de românii din peste 50 de țări.

În Maramureș, costumele populare sunt purtate cu sfințenie de oamenii locului. Iar cămeșile tradiționale, în unicitatea lor, reprezintă un spectacol de culori și simboluri, care poartă în cele mai fine detalii o bucată din sufletul meșterilor populari care le-au creat.
Simbolistica cămeșilor noastre fascinează prin faptul că sunt țesute și cusute cu migală, iar apoi împodobite cu motivele specifice Maramureșului, și îmbogățite cu cipcă croșetată manual sau brodate cu ciur, în funcție de fiecare zonă etnografică.

Element identitar ce oferă individualitatea culturii tradiționale maramureșene, cămeșa a fost adesea subiect de cercetare etnografică datorită diversității, autenticității și elementelor de simbolistică ancestrală, transmise nealterat din generație în generație, prin măiestria și dăruirea meșterilor populari.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Publicat în Evenimente

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.