Șezătoare la Muzeu

09 Februarie 2022 311
Consiliul Județean Maramureș, prin Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, reia proiectul „Șezătoare la muzeu”, care se va desfășura joi, 10 februarie 2022, începând cu ora 17:00.

Șezătorile sunt obiceiuri tradiționale care antrenează comunitățile rurale atât pe plan productiv, cât și pe plan social și cultural. Aceste adunări ale sătenilor se organizează pe categorii de vârstă și de activități, iar locația evenimentului este casa unuia dintre participanți.
Iarna, când activitățile agricole iau sfârșit, principalele activități dintr-o gospodărie se concentrează în zona textilelor. Acum, este vremea șezătorilor. Aceste evenimente pot fi de învățare a diferitelor deprinderi sau de întrajutorare și au loc în serile zilelor lucrătoare. Însă, indiferent de natura lor, nu mereu este prezentă componenta de socializare și cea de comuniune. Așadar, pe lângă muncă, în șezătoare se glumește, se spun povești, se cântă și se dansează.

Din dorința de a promova șezătoarea în toată complexitatea sa, la reușita acestui eveniment își vor aduce aportul Primăria Lăpuș, Primăria Groșii Țibleșului, Primăria Suciu de Sus, Primăria Târgu Lăpuș, în calitate de parteneri, precum și Horitoarele de la Lăpuș, Ansamblul ,,Țibleșul", Grupul Folcloric ,,Lăturenii", Centrul de Informare Turistică Târgu Lăpuș și Casa Muzeu Rogoz, în calitate de invitați.

Șezătoarea se va desfășura în incinta Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, cu respectarea tuturor normelor de protecție în vigoare.

Biroul de Presă al Consiliului Județean Maramureș


program sezatoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


Tabără de excelență în Maramureș - PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni

Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.