Reuniți cu Basarabia, după 100 de ani

Un eveniment inedit dedicat Centenarului Marii Uniri a României şi în mod special Unirii Basarabiei cu România a fost organizat astăzi de Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş. Conform Legii nr. 36 din 27 martie 2017 Ziua Unirii Basarabiei cu România a fost declarată sărbătoare naţională. Despre semnificația acestei sărbători au vorbit dr. Marius Uglea, inspector în cadrul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Maramureş, prefectul Vasile Moldovan, vicepreședintele Consiliului Județean, George Moldovan și primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.
În cadrul manifestării dirijorul Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania, Eduard Albina, de origine basarabeană, a primit din partea prefectului Vasile Moldovan o plachetă de onoare pentru întreaga activitate depusă în slujba artei şi culturii populare autentice, dar şi pentru promovarea cântecului şi dansului popular tradiţional românesc în ţară şi în străinătate. Totodată, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, George Moldovan, a iniţiat un demers de reîntregire a ţării prin unirea Basarabiei cu România. Astfel, vicepreşedintele a citit textul unui act de susţinere a unirii României cu Basarabia, Declaraţia Centenar, document simbolic semnat de toate autorităţile prezente la eveniment.

„În 1918 graniţele României au fost reunite. Atunci s-a format România Mare. După câţiva ani de zile de aducem aminte cu toţii că în 1939, pe 23 august, printr-un pact ticăloşit al celor doi mari dictatori de la acea vreme, Stalin şi Hitler, prin miniştrii de externe, ne-au văduvit de-o bună parte din teritoriul nostru românesc, mai precis de Basarabia. De aceea astăzi, noi cu toţii ne dorim reunirea României cu Basarabia”, a precizat George Moldovan.

Şi pentru că vorbim de o sărbătoare naţională, nu puteau lipsi cântecele patriotice interpretate de artişti celebri ai Maramureşului, precum Dumitru Dobrican, Ioana Pricop, Florin Gherman şi Ionut Sima, acompaniaţi de orchestra Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania. De asemenea, au evoluat în fața asistenței, grupul de dans al elevilor de la Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” din Baia Mare şi actorul Claudiu Pintican. În încheierea evenimentului, participanţii s-au unit într-o mare horă.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

CBC Parliament – Parlamentul Cooperării Transfrontaliere

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.