Peste 2000 de români au fost uniți prin valorile străbune în Săpânța

Satele României s-au reunit în acest final de săptămână într-o frumoasă localitate maramureșeană.

Un eveniment de mare anvergură s-a desfășurat în perioada 18-19 august în jurul unui mare simbol al județului nostru, fusul maramureșean, amplasat pe o pajiște în Săpânța. Manifestarea a fost organizată de Consiliul Județean Maramureș, în cooperare cu Asociația Interculturală de Tradiții, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale. Încadrat în proiectul aniversar al Centenarului Marii Uniri a României, evenimentul Reuniunea Satelor a reîntregit prin credință, tradiții și obiceiuri populare peste 2000 de participanți din România, din străinătate și inclusiv din Republica Moldova, care au evoluat în fața numerosului public într-un cadru neregizat. Din respect și dragoste față de valorile străbune, fiecare comunitate a fost reprezentată cu mândrie prin portul, cântecul și dansul popular specific fiecărei zone. Fără scenă, cu amplificare minimă, cu muzică „live”, spontană și participativă, cu bucate alese preparate în stil tradițional, Reuniunea Satelor s-a desfășurat întocmai ca o petrecere sătească de altădată! În cadrul programului desfășurat în aceste două zile, oaspeții au avut ocazia de a vizita principalele obiective turistice, precum și atelierele meșterilor populari din Săpânța, după care au format o frumoasă paradă a portului popular românesc, care a condus întreg alaiul spre “pajiștea unirii satelor românești”.
Acțiunea culturală s-a bucurat de prezența președintelui Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a prefectului Vasile Moldovan, a vicepreședintelui Ioan Doru Dăncuș, precum și a reprezentanților Ministerului Culturii și Identității Naționale, dar și un număr semnificativ de primari din Republica Moldova. Cei 52 de edili moldoveni au apreciat inițiativa de unire prin crez și valori culturale, de reîntregire a României, acum la 100 de ani de la înfăptuirea acestui mare ideal național al românilor. A fost totodată o ocazie inedită pentru fiecare comunitate de a-și etala frumusețile și de a-și pune în valoare talentul și cultura moștenite de la străbuni. Președintele Gabriel Zetea s-a arătat încântat de reușita acestei manifestări, de a reuni un număr atât de mare de români care se bucură de tradițiile autentice.

“Tradiția este importantă deoarece va reîntregi marile familii de români. Ea reprezintă elementul principal care îi va aduce înapoi acasă și pe cei care au ales calea străinătății”, a susținut Gabriel Zetea.

De asemenea, șeful administrației județene a mulțumit tuturor participanților pentru implicare și a punctat importanța păstrării unității tuturor românilor. “Prezența delegaților din Republica Moldova ne demonstrează ca românismul rămâne viu pe acele meleaguri. Ne arată că nu am greșit atunci când la începutul anului am semnat cu toții onorific, Declarația de unire a României cu Basarabia. Trăim cu toții anul Centenarului Marii Uniri și nu avem voie să uităm niciodată eforturile pe care le-au făcut strămoșii noștri. Au lăsat deoparte propria lor siguranță pentru că au crezut într-un ideal de unitate. Românii au fost mai puternici doar atunci când au fost mai uniți. Atunci a progresat România. Împreună trebuie să propunem proiecte de țară care să ne unească și alături de Republica Moldova să rămânem uniți”, a subliniat președintele Consiliului Județean Maramureș.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

CBC Parliament – Parlamentul Cooperării Transfrontaliere

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.