Paște în Maramureș – Întoarcerea la tradiții

22 Aprilie 2024 135
Marți, 23 aprilie 2024, începând cu ora 12:00, Consiliul Județean Maramureș alături de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară vernisează expoziția de fotografie „Paște în Maramureș – Întoarcerea la Tradiții”, în colaborare cu misiunile diplomatice ale României din Italia, Franța, Spania, Portugalia, Germania, Austria, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Cuba, Brazilia, Columbia și Kenya. Acestea vor primi un material video care cuprinde varianta virtuală a expoziției de fotografie pentru a o prezenta pe rețelele de socializare și, în măsura posibilităților, pe ecranele din incinta consulatelor din țările mai sus menționate. În Maramureș expoziția poate fi vizitată în incinta ”Gospodăriei Preluca Nouă” din Muzeul Satului, în perioada 23 aprilie – 8 mai 2024.
Expoziția face parte din activitățile de reconectare cu diaspora realizate de Serviciul Diaspora și Relații Internaționale din cadrul Direcției Finanțare, Turism și Relații Publice a Consiliului Județean Maramureș și vă propune o incursiune în tradițiile și obiceiurile pascale din județul nostru.

 INTOARCEREA LA TRADITII
Priceasna interpretată în materialul video realizat pentru vernisajului expoziției ”Paște în Maramureș – Întoarcerea la Tradiții” este culeasă de artista Adela Șanta Both. Fotografiile expuse sunt realizate de Consiliul Județean Maramureș, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Târgu Lăpuș, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș.

Identitatea și valorile culturale ale Maramureșului sunt manifestate prin tradițiile păstrate cu sfințenie de-a lungul timpului, de locuitorii acestor meleaguri de poveste. Ceea ce face acest tărâm să fie atât de special, este faptul că păstrăm și perpetuăm cu aceeași convingere atât obiceiurile, cât și ritualurile creștine ca sens al vieții. Pentru noi, românii, Praznicul Învierii Domnului este cea mai importantă sărbătoare creștină de peste an. Este sărbătoarea luminii divine. Este sărbătoare comuniunii sufletelor noastre cu Dumnezeu. Este o sărbătoare a speranței și a bucuriei. Iar, participarea la Slujba de Înviere pentru ”a lua Lumina Sfântă”, reprezintă esența sărbătorilor pascale.

Identitatea unui popor, ca națiune, are la bază istoria, cultura, tradițiile și graiul. De aceea, românilor care poartă în suflet ”dorul de acasă”, le oferim expoziția ”Paște în Maramureș – Întoarcerea la Tradiții”, care, prin intermediul fotografiilor va aduce mai aproape casa strămoșească. Astfel, dezvăluim modurile de preparare ale bucatelor tradiționale, obiceiul mersului cu coșul la biserică și sfințirea bucatelor, toate specifice Paștelui.

Vă dorim tuturor sărbători binecuvântate cu pace și lumină în suflete! Hristos a înviat!

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


Tabără de excelență în Maramureș - PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni

Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.