×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 44

La sfinţirea Monumentului Eroilor de la Moisei, preşedintele Zamfir Ciceu a vorbit despre patriotism

24 Octombrie 2013 983

Prezent la ceremonia de sfinţire a Monumentului Eroilor Ţărani de la Moisei, care a fost reabilitat de curând, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa acestuia, despre patriotism şi istorie, dar şi despre obligaţia morală de a ne respecta martirii. „Monumentul Eroilor de la Moisei este special pentru noi din mai multe motive: pe de-o parte pentru istoria pe care o are în spate, respectiv dramaticul episod petrecut acum 69 de ani, la 14 octombrie 1944 tocmai aici, când 29 de ţărani ardeleni au fost împuşcaţi şi arşi de către soldaţii hortyşti. Pe de altă parte, monumentul este important prin valoarea sa intrinsecă, prin autorul său – marele sculptor Vida Geza -  al cărui centenar s-a sărbătorit chiar în acest an. 

Prezent la ceremonia de sfinţire a Monumentului Eroilor Ţărani de la Moisei, care a fost reabilitat de curând, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa acestuia, despre patriotism şi istorie, dar şi despre obligaţia morală de a ne respecta martirii. „Monumentul Eroilor de la Moisei este special pentru noi din mai multe motive: pe de-o parte pentru istoria pe care o are în spate, respectiv dramaticul episod petrecut acum 69 de ani, la 14 octombrie 1944 tocmai aici, când 29 de ţărani ardeleni au fost împuşcaţi şi arşi de către soldaţii hortyşti. Pe de altă parte, monumentul este important prin valoarea sa intrinsecă, prin autorul său – marele sculptor Vida Geza -  al cărui centenar s-a sărbătorit chiar în acest an.. 

Şi, de asemenea, e important pentru că e parte a brandului maramureşean. Când spui Maramureş spui Săpânţa, Memorialul Durerii şi Monumentul Eroilor din Moisei. Să nu uităm că ţăranii care au fost ucişi în cele două case de aici, au fost acuzaţi de ”patriotism românesc”. Ce poate fi mai paradoxal de-atât? Ce poate fi mai nedrept şi mai crud decât să fii împuşcat în ţara ta pentru păcatul de a fi român? Cred că o asemenea întrebare nu necesită răspuns în cuvinte, ci impune o atitudine. O atitudine dominată de respect şi demnitate, de onoare şi patriotism. 

 

De aceea, eu privesc reabilitarea Monumentului Eroilor, care până nu demult, era într-o avansată starea de degradare, ca pe un gest de reparaţie morală pentru cei care au murit aici, pentru istoria noastră în general. Nouă celor responsabili, celor care vremelnic ne aflăm într-o funcţie de conducere, ne revine obligaţia de a face cunoscut trecutul, de a respecta eroii, de a nu uita nici clipă cum s-a murit aici.

 

Din punct de vedere istoric, azi România nu parcurge o perioadă tocmai liniştită: vedem tensiuni şi presiuni interne şi externe de toate tipurile, iar uneori agresivitatea atinge cote alarmante. Întotdeauna vor exista forţe şi grupuri de interese care vor specula necunoaşterea, dezinteresul, uitarea, căderea în desuetudine, care vor încerca să manipuleze populaţia, să profite în interesul lor şi în detrimentul nostru. Singurul mod de apărare pentru toate acestea îl reprezintă cunoaşterea istoriei, a trecutului şi implicit apărarea valorilor naţionale. Pentru că, fără cunoaştere şi respect, riscăm ca istoria să se repete”. - a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu. 

Biroul de presă

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.