În debutul anului 2019 Nord Literar omagiază memoria poetului Emil Brumaru

31 Ianuarie 2019 264
Revista de cultură Nord Literar și-a lansat primul număr al anului 2019. Ediția lunii ianuarie a acestei reviste apărută sub egida Consiliului Județean Maramureș și a Uniunii Scriitorilor din România, propune cititorilor o serie de creații culturale aparținând genului liric, dar proză.
Prof. Gheorghe Glodeanu, fascinat de opera de imaginație a lui Panait Istrati, susține că aceasta este grupată în jurul poveștilor lui Adrian Zografi. Vorbește, totodată, cartea de debut a lui Panait Istrati, Chira Carolina, care se pare că atrăgând atenția cititorilor din Occident, a reprezentat o fabuloasă rampă de lansare. În același timp, Andrei Moldovan prezintă „așteptările și profețiile unui elegiac”, făcând referire la volumul de poeme „Să nu visezi șerpi albaștri”, al prozatorului, poetului, traducătorului și dramaturgului Alexandru Jurcan. Susține că aceste așteptări au diferite forme, precum sunt cele ritualice sau fatale. Poetul percepe lumea ca un spațiu în care fenomenele și obiectele își schimbă însușirile între ele.

Analizând volumul lui Ioan Ardeleanu – Pruncu, „Maramureșul – ziare și ziariști de la începuturi și până la 1945”, lansat în anul Centenarului Marii Uniri, Gheorghe Pârja definește ziarul ca fiind martor al istoriei. De asemenea, Monica D. Cândea întră în dialog cu Daniela Sitar Tăut, care descrie critica de întâmpinare ca fiind una parazitară, care se hrănește din opera autorilor, prozatori, poeți sau dramaturgi. Secțiunea „Aniversare” este dedicată lui Mircea Popa, despre care prof. Gheorghe Glodeanu spune că este un „cercetător al literaturii exilului”, iar Săluc Horvat pune pe tapet preocupările acestuia asupra operei lui Mihai Eminescu.

Rubrica „Cronică Literară” este realizata de Mihaela Bude, care îl definește pe Ioan Dragoș ca fiind „un poet al esențelor”. Totodată, Delia Muntean critică „lepădările de sine ale poetului” Romulus Constantin Preda. Prin intermediul acestui număr al revistei Nord Cultural își face debutul Răzvan Vischi, un băimărean pasional de literatură. De altfel, poetul Emil Brumaru este omagiat printr-o pagină în care au fost publicate o parte din poeziile sale. Nu lipsesc din paginile acestei ediții versurile lui Nicolae Văcăreanu Sârbu, Ioana Haitchi, Grigore Grigore, Anda Comșa – Chiș și Daniela Micu. De asemenea, la fel de nelipsite sunt rubricile „Comentarii”, „Interpretări”, „Varia” și „Traduceri”.

Acest număr este ilustrat cu lucrări de expoziția colectivă de iarnă UAP, decembrie 2018 – ianuarie 2019.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

CBC Parliament – Parlamentul Cooperării Transfrontaliere

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.