Festivalul de Datini și Obiceiuri de iarnă "Marmația" a ajuns la a 51-a ediție în Sighetu Marmației

De mai bine de cinci decenii, municipiul Sighetu-Marmației se remarcă prin organizarea Festivalului de Datini și Obiceiuri de iarnă ”Marmația”, eveniment care, în 2019, a ajuns la cea de-a 51-a ediție. În organizarea Consiliului Județean Maramureș, -care a oferit un sprijin substanțial din punct de vedere financiar-, a Consiliului Local și a Primăriei Sighetu-Marmației, a Centrului Cultural și a Muzeului Maramureșean Sighetu Marmației, acest festival care a început în 12 decembrie și se încheie în 28 decembrie a fost, și în acest an, o adevărată reușită. Străzile din Sighet au devenit neîncăpătoare pentru mulțimea de participanți prezenți la acțiunea organizată în cele mai mici detalii.
Vineri, 27 decembrie, cu începere de la ora 9.30, în centrul orașului a fost organizat Târgul de artă populară, deschiderea propriu-zisă a evenimentului având loc la ora 12,00, pe platoul din fața Primăriei Sighetu Marmației, când s-a trecut la primirea pluguşorului şi a colindătorilor din Vadul Izei şi Valea Stejarului. La festival au fost prezenți, alături de primarul Horia Scubli, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, consilierii județeni Gheorghe Mihai Bârlea, Nicolae Mișulec și Gheorghe Grad, consilieri locali din Sighetu Marmației, dar și fostul prefect de Maramureș, Vasile Moldovan.

În intervalul 12.15 – 13.30, localnicii, dar și turiștii prezenți la Festivalul de Datini și Obiceiuri de iarnă ”Marmația” au putut admira, în centrul orașului, alaiul datinilor de iarnă, respectiv ansambluri folclorice din Maramureş, dar și din ţară şi din străinătate. Echipați în frumoasele straie reprezentative zonei din care provin aceștia s-au deplasat pe traseul strada Iuliu Maniu, Colegiul Național Pedagogic ”Regele Ferdinand”, str. Dr. Ioan Mihaly de Apșa, strada Bogdan Vodă, clădirea Primăriei și a Pompierilor (cu oprire în fața la David`s Pub, Primărie și strada Traian) cu întoarcere pe strada Traian și Piața Libertății, până la Complexul “Curtea Veche”. Între orele 15,00 – 17,00, pe scena în aer liber amenajată în centrul oraşului a avut loc spectacolul de datini și obiceiuri de iarnă, respectiv selecţii din programul formaţiilor din județul Maramureș.

Acțiunea a continuat, între orele 17.00 și 21.00, pe aceeași scenă, cu momentul artistic ”După datini colindăm!”, care a cuprins datini și obiceiuri de iarnă prezentate de formaţiile şi grupurile de colindători din străinătate, participante la festival, dar și de către Ansamblul ”MARA”.

Seara s-a încheiat cu un spectaculos recital de colinde oferit de Nicolae Furdui Iancu, Tudor Furdui Iancu și taraful ”Crai Nou”. Festivalul de Datini și Obiceiuri de iarnă ”Marmația” a fost un proiect cultural prioritar al Consiliului Județean Maramureș, fiind finanțat cu suma de 100.000 de lei.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Publicat în Evenimente

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.