Evenimentul "Zilele Maramureșului" a îmbrăcat haina academică

O zi de înaltă ținută academică a fost cea de astăzi, 10 mai 2018, a III-a zi din cadrul evenimentului „Zilele Maramureșului – Haida, hai în Maramureș!”.

Încă de la orele dimineții, la Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare s-a desfășurat Simpozionul științific național „Patrimoniul Natural”, aflat la cea de-a IV-a ediție. Evenimentul a reunit diverse personalități din mediul academic, reprezentanți ai Institutului Național de Geologie și Geocologie Marină, ai Gărzii de Mediu, ai Parcului Național Munții Rodnei, WWF România, mineralogi și mulți alți studenți ai Centrului Universitar Nord Baia Mare. Printre moderatori s-au numărat: consilierul județean conf. univ. dr. ing. Marinel Kovacs, directorul muzeului, conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț, conf. uni. Dr. Monica Marian, dr. ing. Laura Costin și dr. Antoneta Seghedi. Lucrările prezentate au vizat teme precum geodiversitatea și biodiversitatea, geosituri și măsuri de geoconservare în Dobrogea, Codrii Seculari din Strâmbu Băiuț, zonele cu potențial geoturistic din Parcul Național Munții Maramureșului și proiectele de valorificare a patrimoniului muzeal și natural al Maramureșului. Acțiunea de la Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare s-a încheiat cu vernisarea expoziției „Calcedonii din România”.
Pentru că ne aflăm în anul Centenarului Marii Uniri a României, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” a avut loc conferința „100 de ani de la Marea Unire. 100 de personalități maramureșene care au făcut istorie”. Conferința a cuprins cuvântările în plen ale academicienilor Emil Burzo, președintele Filialei Cluj Napoca a Academiei Române, Marius Porumb, director al Institutului de Arheologie și Istoria Artei din Cluj Napoca și Liviu Pop, membru corespondent al Academiei Române. La această manifestare științifică cuprinsă în programului evenimentului „Zilele Maramureșului” a participat și președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, care a transmis în cuvântul său de salut, aprecieri la adresa organizatorilor și nu în ultimul rând, asigurări pentru realizarea cât mai multor manifestări de astfel de ținută.

„Încep prin a-i mulțumi domnului director Teodor Ardelean pentru faptul că a organizat această manifestare sub egida Consiliului Județean Maramureș în cadrul programului Zilele Maramureșului. Prin acest gen de manifestări ne dorim să promovăm valorile tradiționale, autentice maramureșene. Astfel ne redescoperim pe noi. Cu cât mai mult vom repeta și ne vom aduce aminte de lucrurile pe care moșii și strămoșii noștri ni le-au lăsat moștenire și vom recunoaște importanța lucrurilor pe care trebuie să le păstrăm intacte, cu atât mai mult și cei care ne vor trece pragul, oaspeții și turiștii, vor aprecia și ei frumusețea județului nostru. Maramureșenii în vremea înfăptuirii Marii Uniri a României, cred că au fost în prima linie. Personalități politice ale Maramureșului au avut un rol determinant în înfăptuirea acestui act de unitate națională. Trebuie să organizăm astfel de evenimente care să ne reamintească de ceea ce au făcut înaintașii noștri și eventual să luăm ca și exemple pozitive față de ceea ce nu știm să facem noi astăzi. Elitele politice de la acele vremuri au reușit să dea naștere unui proiect de țară comun. Au reușit să lase deoparte orgoliile politice și împreună au determinat masele de oameni să creadă în ceva. Susțin organizarea unor astfel de manifestări prin care elitele intelectuale să ne transmită ceea ce trebuie să facem pentru a ne uni cu adevărat”, a punctat Gabriel Zetea, președintele CJ Maramureș.

La sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie s-a desfășurat Masa rotundă „Mari fotografi din Transilvania”, în cadrul căreia a fost prezentată activitatea unui număr de cinci fotografi transilvăneni din secolele XIX-XX, care au imortalizat evenimente istorice majore, personalităţi ale acelor vremuri şi etape diferite din evoluţia unor centre urbane din Transilvania. În acest sens, dr. Marius Câmpeanu a prezentat informaţii biografice şi fotografii cu și despre cei cinci fotografi transilvăneni: Samoilă Mârza (1886-1967) din Alba Iulia - cunoscut şi cu apelativul de Fotograful Unirii, Ferenc Veress (1832-1916) din Cluj-Napoca, Alexandru Roşu (1854-1913) din Bistriţa, Szabó Gabor (1905-1982) din Făgăraş şi Suba Zoltán (1911-2009) din Baia Mare.

Pe Câmpul Tineretului, Asociația Nod și Faimar au organizat un workshop susținut de artista Pinar Baklan Onal din Turcia, tehnici alternative de ardere, cuptorul din hârtie pe Câmpul Tineretului. Începând cu ora 18:00 la Biserica Sfânta Cruce din Baia Mare Corala Armonia va susține concertul „Nihil Sine Deo”. Pe finalul zilei, cinefilii vor putea viziona la Teatrul de Vară, scurt metrajul „Valea Izei”, film cu temă ecologică, după care în cadrul primei ediții a Maramureș Film Festival va rula filmul „Dreptatea - Momentul Adevărului”, cu Gheorghe Dinică, Alexandru Repan, Irina Petrescu, Ilinca Goia.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

CBC Parliament – Parlamentul Cooperării Transfrontaliere

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.