Recomandările Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș pentru persoanele surprinse de furtuni

17 Iunie 2020 26
În ultima perioadă, județul Maramureș a fost lovit în mod repetat fenomene meteo deosebite, soldate cu pagube în mai multe localități. Comportamentul personal, în astfel de situații, poate să ducă la evitarea unor tragedii, motiv pentru care Serviciul Public Salvamont Maramureș a lansat o serie de recomandări pentru persoanele care sunt surprinse de furtuni.

În cazul declansării unei furtuni, descărcările electrice constituie probabil cea mai mare amenințare, însă câteva măsuri de precauție ne pot ajuta să minimizăm acest pericol. Nu este recomandată ghemuirea pe pământ, ci adăpostirea în cel mai scurt timp, în cea mai apropiată clădire sau în autovehicul. De asemenea, trebuie evitată deținerea obiectelor metalice (umbrelă, undiță, unelte agricole), întrucât acestea sunt conductoare de energie electrică și pot pune în pericol viața. Din aceleași considerente, la fel de periculoasă este și utilizarea telefoanelor mobile în timpul furtunii. Potrivit specialiștilor, riscurile la care ne expunem atunci când utilizăm telefoanele mobile în exterior, pe timp de furtună, sunt foarte mari și constituie o amenințare chiar la adresa sănătății publice. Un alt sfat pe timp de furtună este să ne îndepărtăm de apă și în niciun caz să nu practicăm înotul. Activități precum pescuitul, înotul sau ieșitul cu cortul, pe timp de furtună, ne pot pune în pericol viața.
Totodată, salvatorii montani au demontat câteva mituri referitoare la descărcările electrice. Potrivit acestora, premisa conform căreia fulgerul nu lovește de două ori în același loc, este falsă. Fulgerul poate lovi de mai multe ori un obiect sau o clădire înaltă, un vârf izolat sau un material conductor de electricitate. Astfel, persoanele surprinse de furtună trebuie să se îndepărteze de ape, garduri, șine de tren, cabluri, țevi sau conducte. Totodată se va evita adăpostirea sub copaci. Bicicliștilor le este recomandat să abandoneze bicicleta și să se îndepărteze cât mai mult de ea. Un alt mit care s-a dovedit a fi fals este cel potrivit căruia nu este recomandat să atingem o persoană lovită de fulger. Corpul uman nu stochează energia din descărcarea electrică și, prin urmare, acordarea primului ajutor victimelor lovite de fulger nu prezintă niciun risc.

Managerul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș a arătat că, cea mai eficientă măsură de siguranță în caz de furtună, rămâne adăpostirea. „Când observăm că se apropie declanșarea unei futuni, este absolut esențial să căutăm adăpost în cel mai scurt timp. Condițiile meteo imprevizibile, din ultima perioadă, sunt un semnal serios de alarmă că nu ar trebui să ne aventurăm foarte departe de o sursă de adăpost, în caz de vreme capricioasă.”, a declarat Dan Benga, manager al Serviciului Public Salvamont Maramureș.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.