Prima întâlnire interregională din proiectul CIBUS

26 Iunie 2024 212
header CIBUS
COMUNICAT DE PRESĂ

Prima întâlnire interregională din proiectul CIBUS

Partenerii proiectului CIBUS din 8 regiuni ale Uniunii Europene s-au întâlnit fizic pentru prima dată pe 18 și 19 iunie 2024 la Sofia, Bulgaria în cadrul primei întâlniri interregionale din proiect, pentru a face o trecere în revistă a pierderilor și risipei alimentare în regiunile partenere.

Assya Dobrudjalieva, președintele Asociației Naționale a Experților de Mediu din Bulgaria – BAMEE, în calitate de partener lider, a salutat partenerii și a deschis oficial prima întâlnire interregională CIBUS pe data de 18 iunie 2024 la Casa Europei din Sofia.

Prezentările din sesiunea de dimineață au început cu George Kortas, de la Ministerul Mediului din Cipru, care a prezentat Platforma UE privind risipa de alimente, o inițiativă de colaborare pentru a aborda problema risipei alimentare la nivel european, a împărtăși bune practici și a dezvolta politici coordonate. El a prezentat câteva recomandări cheie pentru acțiuni de diminuare a risipei alimentare și a împărtășit câteva povești de succes din Cipru.

Svetlana Bojkova și Alexander Ivanov de la Ministerul Mediului și Apei din Bulgaria au discutat despre obiectivele și provocările cheie care trebuie abordate în contextul Planului național bulgar de gestionare a deșeurilor 2021-2028, subprogramul pentru prevenirea risipei alimentare.

A doua sesiune de dimineață s-a concentrat pe experiențele locale din Bulgaria de prevenire a risipei alimentare, respectiv:
  • Aplicația FoodObox pentru reducerea pierderilor/risipei de alimente, prezentată de co-fondatoarea Jane Dimitrova,
  • Sistemul integrat de instalații de tratare a deșeurilor Municipiului Sofia, prezentat de Valentin Baev, Director de departament
  • Risipirea alimentelor și servirea meselor în afara casei – modele și cauze pentru generarea deșeurilor alimentare, prezentat de Conf. univ. prof. Nina Tipova de la Universitatea de Economie Națională și Mondială, Sofia.

Sesiunea de după-amiază s-a axat pe factorii care contribuie la risipa alimentară de-a lungul lanțului de aprovizionare, nivelul de inovare a măsurilor de prevenire a pierderii/risipei de alimente în vigoare și competențele necesare la nivel de politici (practice și financiare). Prezentările au fost susținute de toți partenerii, iar discuția ulterioară a evidențiat faptul că există multe asemănări între parteneri, dar și diferențe datorate caracteristicilor teritoriale și nivelului diferit de dezvoltare.

La finalul zilei a avut loc prima întâlnire a Grupului de Coordonare a Proiectului CIBUS. O serie de subiecte legate de proiect, cum ar fi obligațiile Programului INTERREG 2021-2027 și regulile interne pentru raportarea și managementul proiectelor, precum și cu privire la planificarea detaliată a activităților proiectului.

În a doua zi a întâlnirii au fost organizate două vizite de studiu: la Stația de Tratare Mecanică și Biologică Sofia, un proiect realizat cu finanțare de la Banca Mondială, care reciclează deșeuri alimentare din Sofia și împrejurimi și la Restaurantul Blagichka Zero Waste din Sofia, o inițiativă locală care se bucură de un real succes.

CIBUS este un proiect implementat de Consiliul Județean Maramureș prin Serviciul Diasporă și Relații Internaționale din cadrul Direcției Finanțare, Turism și Relații Publice, având un buget total de 2.136.491 euro, iar bugetul aferent județului Maramureș este de 199.320 euro, din care 80% reprezintă finanțare europeană nerambursabilă, 18% co-finanțare națională și 2% co-finanțarea Consiliului Județean Maramureș Mai multe informații despre acest proiect se vor găsi la linkul: www.interregeurope.eu/cibus.

Mihaela Lițe, manager proiect
Serviciul Diasporă și Relații Internaționale

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


Tabără de excelență în Maramureș - PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni

Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.