Președinții de consilii județene vor fi aleși, din 2020, prin vot uninominal

04 Iunie 2019 350
Desemnarea președinților consiliilor județene din România revine la votul direct al cetățenilor. Astfel, prin opțiunea lor electorală, locuitorii unui județ vor putea, începând cu anul 2020, să își aleagă în mod direct președintele Consiliului Județean, modalitate care a fost aplicată în alegerile locale din 2008 și 2012, însă la care s-a renunțat în anul 2016.

În ședința de Guvern de luni, 3 iunie 2019, reprezentanții Guvernului României au adoptat ordonanță de urgență care prevede ca, începând de anul viitor, președinții administrațiilor județene să nu fie aleși dintre consilierii județeni, ci aceștia să fie desemnați în mod direct de către alegători. Referindu-se la această nouă modalitate de vot, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a arătat că, din calitatea de membru UNCJR a avizat pozitiv acest proiect adoptat de către Guvernul României, proiect care uniformizează desemnarea șefilor administrațiilor județene cu cea a primarilor, respectiv votul uninominal, într-un singur tur de scrutin.
”Cei care vor candida la această funcție, în iunie 2020, nu se vor mai ascunde în spatele partidelor și a sloganelor de partid. Maramureșenii vor vota omul pe care îl consideră vrednic să ducă această responsabilitate pe umerii săi, pentru patru ani, în mod direct. Așa cum era de așteptat, unii sunt mulțumiți de această ordonanță, alții se declară total împotrivă. Un lucru este cert: această decizie este convenabilă și apreciată de cei care nu au nimic de ascuns, dar cu siguranță nu este deloc pe placul celor care fug de întâlnirile directe cu cetățenii. Pentru că, atunci când candidezi uninominal ești judecat după realizări, după fapte, iar oamenii te pot privi direct în ochi. În ceea ce-i privește pe maramureșeni, aceștia știu să discearnă între gospodari și mincinoși. Personal, am mare încredere în maramureșeni și în capacitatea lor de vota pentru binele județului. Am văzut că președintele României, Klaus Iohannis nu este de acord cu alegerea directă a președinților de consilii județene și, potrivit șefului statului, nu există un popor al județului și nici o identitate a fiecărui județ, altfel spus, cetățenii nu ar trebui să își aleagă direct reprezentanții. Poate s-ar accepta o derogare doar la Sibiu, în opinia președintelui Iohannis. Țin să îl anunț, însă, pe șeful statului, că la Maramureș lucrurile stau altfel, pentru că maramureșenii au identitate, tradiție, istorie și pe toate dorim să le păstrăm. Și mai mult, vrem să avem posibilitatea de a ne gestiona singuri destinul, fără foarte multe sfaturi de pe axa Sibiu - București. Pentru că noi suntem Maramureș”, a declarat președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.