Noi proiecte și inițiative de cooperare teritorială, prin Programul Interreg Europe 2021-2027

Consiliul Județean Maramureș a fost reprezentat la Forumul de cooperare interregională ”Europe, let’s cooperate” ediția a 10-a, care s-a desfășurat la Anvers, Belgia, în perioada 20-21 martie 2024, cu prilejul lansării celui de-al III-lea apel de propuneri de proiecte în cadrul Programului Interreg Europe 2021-2027.

Evenimentul a reunit în jur de 700 de participanți din cele 27 state membre ale UE, din Elveția și Norvegia, plus din cele 7 țări candidate Albania, Bosnia și Herțegovina, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia și Ucraina, în total 36 de țări eligibile. În cadrul forumului au fost prezentate caracteristicile apelului al III-lea de proiecte Interreg Europe 2021-2027, pentru care este alocat în jur de 40% din bugetul programului, a cărui valoare totală este de 394 milioane de euro.
În cele două zile de activități de cooperare teritorială, s-au derulat mai multe sesiuni de lucru pentru analizarea unor idei de proiecte și identificarea de noi parteneriate interregionale, au avut loc întâlniri cu reprezentanți ai secretariatului general al programului Interreg Europe și ai punctelor naționale de contact, precum și vizite de studiu pentru prezentarea unor exemple de bună practică privind îmbunătățirea politicilor regionale din zona Anvers.

Din partea Consiliului Județean Maramureș, la forumul Interreg ediția a 10-a au participat reprezentanți ai aparatului de specialitate din cadrul Serviciului Diasporă și Relații internaționale, cu experiență și expertiză în acțiuni de colaborare interregională și în derularea de proiecte finanțate prin Programul Interreg Europe. Reprezentanții Maramureșului au avut întâlniri punctuale cu coordonatorii de program din România, precum și cu parteneri din cadrul noilor proiecte aprobate în al II-lea apel Interreg Europe 2021-2027.

Interreg Europe este un program de cooperare interregională co-finanțat de Uniunea Europeană cu scopul de a sprijini autoritățile locale, regionale și naționale pentru a-și îmbunătăți politicile de dezvoltare, prin realizarea de schimburi de experiență interregionale și adoptarea unor soluții de succes aplicate de alte regiuni partenere, în șase domenii de interes – digital, mediu, conectivitate și mobilitate, social, cetățenie și guvernanță regională.

Consiliul Județean Maramureș, prin Serviciul Diasporă și Relații internaționale, implementează în prezent proiectul SIRM - Integrarea socio-economică pentru integrarea refugiaților și migranților, care este unul din cele 72 de proiecte aprobate în primul apel de proiecte al noului Program Interreg Europe 2021-2027. Proiectul SIRM se desfășoară în perioada martie 2023 – mai 2027, împreună cu parteneri din 8 țări, lider de parteneriat fiind Agenția de Dezvoltare Regională Rzeszow din Voievodatul Podkarpackie, regiune înfrățită cu Județul Maramureș. Bugetul total al proiectului SIRM este de 1.620.980 euro, din care bugetul Consiliului Județean Maramureș este de 140.370 euro.

De asemenea, Consiliul Județean Maramureș va demara la 1 aprilie 2024, două noi proiecte în parteneriat internațional, aflate pe lista celor 78 de proiecte declarate câștigătoare în al II-lea apel de proiecte al Programului Interreg Europe 2021-2027.

Proiectul ”CIBUS - Reducerea risipei alimentare și a deșeurilor în Europa” va fi finanțat în cadrul obiectivului ”O Europă mai verde” și reunește parteneri din 9 țări. Bugetul total al proiectului CIBUS este de 2.136.491 euro, din care bugetul CJMM este de 199.320 euro.

La rândul său, proiectul ”Open Regio Culture - Co-crearea unui mediu de accesibilitate la resursele culturale pentru persoanele cu nevoi speciale” a obținut finanțare în cadrul obiectivului ”Social” și va fi implementat de parteneri din 9 țări. Bugetul total proiectului OpenRegioCulture este de 2.190.316 euro, iar bugetul Consiliului Județean Maramureș este de 213.270 euro.

Pentru proiectele care se derulează în cadrul Programului Interreg Europe 2021-2027, finanțarea nerambursabilă din partea Uniunii Europene este de 80% din bugetul total al proiectului, co-finanțarea națională acordată de guvernul României este de 18%, iar contribuția Județului Maramureș este de 2% din bugetul total al proiectului.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.