Fonduri europene pentru introducerea rețelelor de gaze

12 Noiembrie 2020 73
Primăriile au nevoie de consultanță și de susținere pentru a accesa fonduri europene în vederea introducerii rețelei de gaze la nivelul unităților administrative teritoriale (UAT-uri) din județul Maramureș. În cadrul unei ședințe de lucru, primarii s-au arătat interesați de posibilitățile de accesare a fondurilor europene astfel încât să reușească să găsească o rezolvare la această problemă. La ora actuală, din cele 76 de UAT-uri doar 26 sunt racordate la rețeaua de gaze.
Pentru că termenul de depunere a proiectelor este 17 decembrie 2020, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, i-a sfătuit pe primari să încheie parteneriate astfel încât să obțină fonduri europene pe acest segment. Valoarea fiecărui proiect este de aproximativ 25 milioane de euro. Unul dintre criterii este numărul de gospodării active din perimetru, minim 1.000, însă maximum de punctaj se acordă perimetrelor cu peste 3.000 de gospodării.

Ionel Bogdan: ”Guvernul României, prin Ministerul Fondurilor Europene, a alocat fonduri substanțiale pentru 2014-2020 pentru proiecte de distribuție a gazului. Sunt UAT-uri care au început studii de fezabilitate pentru aceste proiecte. Însă, având în vedere așezarea geografică a județului Maramureș, primarii trebuie să fie uniți, să încheie parteneriate pentru a fi eligibili cel puțin pe unu sau două proiecte în Țara Codrului, Maramureșul Istoric, Țara Lăpușului, astfel încât în cel mai scurt timp să avem finalizate studiile de fezabilitate și cererile de finanțare”.

Proiectele se depun prin POIM, pe axa de finanțare 8.2. Un alt criteriu este ca peste 60% din locuitorii fiecărui perimetru să se racordeze la gaz. Bugetul total al liniei de finanțare la nivel național este de 236 milioane de euro. Prin introducerea rețelelor de gaz se dorește creșterea calității vieții locuitorilor.

Consiliul Județean Maramureș va acorda asistența tehnică astfel încât obținerea documentațiilor să se facă în mod eficient. Chiar dacă vor fi declarate neeligibile, proiectele vor avea prioritate pentru a fi depuse și în 2021 când se preconizează ca suma pe acest segment să fie de trei ori mai mare.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.