Experiența Consiliului Județean Maramureș în criza refugiaților prezentată la Conferința Națională dedicată gestionării situațiilor de urgență

Consiliul Județean Maramureș a fost reprezentant în data de 16.04.2024 la prima întâlnire organizată de Departamentul pentru Situații de Urgență (D.S.U.) din cadrul Ministerul Afacerilor Interne având ca temă colaborarea instituțiilor publice cu societatea civilă și modele de bune practici aferente crizelor de tip pandemie sau război survenite în/care au marcat ultimii 2 ani.
La eveniment au participat alături de reprezentanți din cadrul D.S.U. și reprezentanți ai organizațiilor partenere precum Organizația Internațională pentru Migrațiune (OIM), Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), reprezentanți pentru relația cu societatea civilă ai instituțiilor publice și autorităților care s-au implicat în gestionarea situațiilor de criză generate de pandemie și războiul din Ucraina.

În cadrul întâlnirii, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, secretarul de stat Raed Arafat a subliniat importanța cooperării și a aplicării lecțiilor învățate în perioadele de criză.

Reprezentantul Consiliului Județean Maramureș din cadrul Direcției Finanțare, Turism și Relații Publice – Serviciul Diaspora și Relații Internaționale a prezentat pe scurt activitățile din ultimii ani cu refugiații și migranții, printre acestea numărându-se gestionarea situației de criză de la frontiera cu Ucraina din 2022, organizarea taberelor de vară pentru copiii refugiați din zonele de conflict și implementarea proiectului „SIRM – Integrarea Socio-Economică a Refugiaților și Migranților” finanțat prin programul Interreg Europe 2021-2027.

Evenimentul a oferit prilejul de a împărtăși experiențele acumulate la nivelul organizațiilor prezente și de a construi împreună mecanisme de cooperare solide pentru asigurarea unui răspuns prompt în eventualitatea unor viitoare situații de criză. Vorbitorii, printre care s-au numărat Mircea Mocanu, șeful misiunii Organizației Internaționale pentru Migrațiune (OIM România), Mihaela Munteanu, director comunicare la FONSS, Mihai Lupu, directorul de cabinet al secretarului de stat D.S.U., au prezentat propriile viziuni privind modul în care se poate lucra împreună pentru gestionarea crizelor în baza setului de valori comune, chiar și acolo unde există dinamici organizaționale diferite.

În concluzia întâlnirii, participanții au stabilit conturarea unui cadru permanent de colaborare, pornind de la interconectarea periodică în mediul online și continuând cu întâlniri dedicate realizării de exerciții în parteneriat, respectiv dezvoltarea unei viitoare oferte integrate pentru refugiați și migranți.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


Tabără de excelență în Maramureș - PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni

Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.