Depuneri de coroane la Monumentul lui Gheorghe Pop de Băsești, președintele Marii Uniri de la Alba Iulia

Joi, 29 decembrie 2018, cu începere de la ora 10.00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al Județului Maramureș a marcat ”Rolul marelui artizan și președinte al Marii Uniri de la Alba Iulia – Gheorghe Pop de Băsești la înfăptuirea Unirii de la 1918” prin organizarea unui simpozion. În acest sens a fost desfășurat și un ceremonial militar specific în fața Inspectoratului prin depuneri de coroane la monumentul lui Gheorghe Pop de Băsești la care au participat personalități și autorități județene și locale, reprezentanți ai cultelor religioase, comandanți ai unităților militare partenere, cadre militare în rezervă și retragere, veterani de război etc. La eveniment au fost prezenți și prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea și primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.
Reprezentanții ISU Maramureș au arătat că, ”în urmă cu 100 de ani, la Alba Iulia, Gheorghe Pop de Băsești a dat citire Hotărârii de Unire a Transilvaniei cu România. Acesta a fost un politician român din Transilvania care a prezidat Adunarea Națională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918. Gheorghe Pop și-a donat întreaga avere Mitropoliei Greco-Catolice a Blajului, cu acel scop și acel mandat ca, din această avere să se înființeze spre mărirea Atotputernicului Dumnezeu și în favorul dezvoltării culturale a poporului român, o fundație perpetuă și neschimbată, de promovare a culturii poporului românesc”. Î

n mesajul transmis reprezentanților ISU Maramureș, președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, a vorbit despre însemnătatea marelui om Gheorghe Pop de Băsești și de maramureșenii de renume care s-au aflat în prima linei a Marii Uniri de la 1918, a insistat pe ideea de unitate între români și pe însemnătatea Anului Centenar.

”Am participat azi, în numele Consiliului Județean Maramureș, la ceremonialul militar desfășurat în fața Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Baia Mare, prin depunerea de coroane de flori în memoria marelui om politic maramureșean, Gheorghe Pop de Băsești. Marile personalități politice ale Maramureșului au fost acum 100 de ani în fruntea luptei pentru Marea Unire, iar memoria lor trebuie cinstită de fiecare dată când avem ocazia să o evocăm. Centenarul Marii Uniri reprezintă o oportunitate unică pentru România modernă de a se REUNI și de a ne readuce aminte de lucrurile care ne fac să fim mândri că suntem români. La mulți ani, România!, La mulți ani, Maramureș!”, și-a încheiat mesajul șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

CBC Parliament – Parlamentul Cooperării Transfrontaliere

Versiunea veche a site-ului

site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.