Ambasadorul Irakului - oaspetele preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş

12 Noiembrie 2013 1101
La invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, Excelenţa Sa Omar Karim Berzinji, Ambasador al Republicii Irak la Bucureşti se află într-o vizită în Maramureş. La întâlnirea oficială pe care cei doi au avut-o în dimineaţa acestei zile, principalele subiecte discutate au vizat posibilităţile de colaborare dintre Maramureş şi Irak pe segmente culturale, economice şi administrative.  Excelenţa Sa Omar Karim Berzinji se află în România de cinci luni, perioadă în care a avut o serie de întâlniri în scopul consolidării şi dezvoltării colaborării româno-irakiene. Irakul este într-o perioadă de revigorare, după regimul poliţienesc care a existat până nu demult, motiv pentru care se caută soluţii economice şi parteneri de afaceri pentru dezvoltarea ţării.
„Legătura dintre România şi Irak este puternică, motiv pentru care, o delegaţie irakiană formată din vicepremier, ministrul Transporturilor, ministrul Agriculturii, ministrul industriei şi ministrul Sănătăţii, preşedintele Camerei de Comerţ şi alţi oficiali urmează să vină în ţara dumneavoastră. Irakul are nevoie de dezvoltare pe toate segmentele: construcţii, infrastructură, agricultură. Avem resurse, dar avem nevoie de schimburi de specialişti pe toate segmentele.” – apreciază Excelenţa Sa. Ambasadorul a reiterat o idee mai veche, aceea de înfrăţire a judeţului Maramureş cu Regiunea Wasit din Irak, regiune cu care judeţul nostru se aseamănă foarte mult, mai ales din punct de vedere al meşteşugurilor tradiţionale, în speţă a ţesăturilor de covoare. În acest moment se derulează procedura de înfrăţire a Badgadului cu Bucureştiul, iar oraşe precum Craiova sau Braşov sunt de mult înfrăţite cu oraşe din Irak.

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, şi-a arătat deschiderea spre colaborare şi spre înfrăţirea Maramureşului cu regiunea irakiană Wasit. „Mă bucură faptul că există o bună colaborare la nivel înalt între România şi Irak, iar Maramureşul ştiu că va da un plus de valoare acestei relaţii. Noi avem de oferit mult unor potenţiali parteneri, pentru că avem agenţi economici potenţi care pot oricând învesti în ţara dumneavoastră, dar avem şi specialişti care vă pot fi utili. De asemenea, pentru noi este important şi onorant să vă cunoaştem cultura şi tradiţiile, ştiut fiind că Irakul este leagănul unei străvechi civilizaţii.” – a adăugat preşedintele Zamfir Ciceu.

Dialoguri româno-irakiene: patru cărţi ale Editurii Proema lansate la Biblioteca Judeţeană

Un punct important al vizitei Excelenţei Sale Omar Karim Berzinji s-a derulat la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, unde sub genericul „Punte între sentimente” a avut loc lansarea a patru volume din colecţia „Biblioteca Arabă” a Editurii Proema – Baia Mare. Preocuparea editurii băimărene de a pune în valoare cultura irakiană, de a edita o colecţie specială dedicată autorilor arabi, este cunoscută. Emanuel Peterliceanu – absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bagdad-   este cel care a făcut posibilă această punte între culturile celor două ţări.

Au fost lansate cărțile: „Punte între sentimente” – traducerea, antologare şi note – ambasador prof. Dumitru Chican; „Mic Lexicon al Orientului Mijlociu” și „Primăvara Arabă” – autor ambasador prof. Dumitru Chican; „Isus, Fiul Omului” – autor Gibran Khalil Gibran.

La eveniment au participat, alături de ambasadorul Irakului la Bucureşti, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, prefectul judeţului Maramureş Anton Rohian, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, dr. Teodor Ardelean şi un mare număr de oameni de cultură maramureşeni.

Excelenţa SaOmar Karim Berzinji a fost bucuros să le vorbească invitaţilor despre istoria ţării sale, despre religia, cultura, trecutul şi prezentul Irakului, dar şi despre dorinţa de dezvoltare şi de reconstrucţie a ţării.

În cuvântul său, preşedintele Zamfir Ciceu a subliniat: „Eu privesc evenimentul de azi ca pe unul foarte complex: pentru că s-au îngemănat aici deopotrivă, carte, politică şi administraţie. Pentru că ne provoacă la cunoaştere şi, totodată, ne oferă şansa să devenim curioşi şi interesaţi, dornici să cunoaştem o lume, o cultură, o civilizaţie. Dialogul va fi întotdeauna o punte: între oameni, între sentimente şi… iată, între culturi. Iar cultura înseamnă dezvoltare corectă şi egală şi armonioasă a omului şi implicit a societăţii. Cultura nu înseamnă doar să citeşti mult, ci să cunoşti mult. Se spune că, pentru a aprecia culturile altor naţiuni, trebuie să mergi în ţara lor, să cunoşti oamenii şi să intri în contact cu ei. În Baia Mare, graţie eforturilor unor oameni care cunosc cultura şi civilizaţia irakiană, care chiar au fost acolo, au văzut lumina tiparului cărţi valoroase care ne aduc această lume mai aproape, ne-o fac cunoscută nouă celorlalţi. Este admirabil faptul că editura Proema a creat o colecţie specială – „Biblioteca Arabă - pentru punerea în valoare a culturii şi civilizaţiei arabe. Toate aceste demersuri ne dau senzaţia că suntem mai aproape de această lume, de poporul dumneavoastră, şi sperăm o concretizare a acestor demersuri şi în relaţii economice. De altfel, cu puţin timp în urmă, am avut o întâlnire cu Excelenţa Sa, Domnul Omar Karim Berzinji, Ambasadorul al Republicii Irak la Bucureşti, la care am abordat tematica înfrăţirii Maramureşului cu judeţul Wasit din Irak.”.

Biroul de presă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.