Ambasadorul Franţei a discutat cu preşedintele Zamfir Ciceu despre condiţia romilor

06 Octombrie 2015 1995
Ambasadorul Franţei la Bucureşti, François Saint-Paul, împreună cu o delegaţie din care fac parte reprezentanţi ai organizaţiei dedicate luptei împotriva excluziunii sociale – AFEJI, precum şi membri ai ASSOC au avut azi o întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş – Zamfir Ciceu. Vizita oficialului francez vine în contextul inaugurării unui centru multifuncţional la şcoala din cătunul Ponorâta – comuna Coroieni.
Discuţiile s-au purtat în jurul condiţiei romilor şi a şanselor de integrare a acestora, mai ales în această perioadă în care Europa e supusă presiunii migraţioniste.

Potrivit declaraţiilor directorului teritorial al AFEJI, Karim Louzani, asociaţia lor luptă împotriva tuturor formelor de excluziune socială, având în atenţie atât adulţii cu handicap, cât şi copiii care au fost excluşi din sistemul educaţional. Specificul acestei asociaţii constă tocmai în faptul că se ocupă de toate categoriile de persoane defavorizate. În urmă cu şase ani, au realizat un „sat de inserţie socială” pentru populaţia de etnie romă, acest proiect fiind posibil prin implicarea activă a societăţii civile. Acest model a stârnit interesul oficialilor comunei Coroieni, unde există o numeroasă comunitate de romi.

„Autorităţile din Maramureş privesc la modul cel mai serios problematica romilor, în sensul evitării excluziunii sociale. Dacă la începutul anilor `90 era o discrepanţă majoră faţă de restul populaţiei, pe parcursul anilor acest lucru s-a diminuat mult. Sunt încă multe lucruri de făcut în acest sens şi aici avem nevoie de implicarea mai multor factori. Cheia rezolvării acestei probleme este educaţia, factorul economic şi implicarea societăţii civile. Ceea ce se întâmplă la Coroieni este un model de cum se pot armoniza lucrurile între administraţie, comunitate şi grupul ţintă” - a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu.

Ambasadorul Franţei a precizat că, dacă la nivel central, nu vede abordări aplicate şi prea multă deferenţă în ce privește problematica romilor, la nivel local există mai multă aplecare, înţelegere şi interes în acest sens.

Biroul de presă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.