Ansamblul Folcloric Naţional "Transilvania"

Înfiinţat în anul 1959, sub denumirea de Ansamblul de cântece şi dansuri « Maramureşul », Ansamblul Folcloric Naţional "Transilvania", de azi, s-a dezvoltat în spiritul valorificării folclorului naţional autentic. În curgerea timpului s-a simţit nevoia de a cuprinde o regiune mai întinsă de creaţie, acoperindu-se întreaga arie a Transilvaniei şi al întregului repertoriu folcloric românesc. Din acest motiv în anul 1991 Ansamblul de cântece şi dansuri « Maramureşul » îşi schimbă denumirea în Ansamblul Folcloric Naţional "Transilvania".
Turneele acestuia de-a lungul timpului, atât în ţară cât şi în străinatate au însemnat tot atâtea succese răsunatoare. Reprezentaţiile din Bulgaria, Suedia, Norvegia, Ungaria, Germania, Polonia, Spania, Algeria, Maroc, Egipt, Sudan, Mexic, Columbia, Peru, Venezuela, Costa Rica, China, Coreea, Mongolia, Statele Unite ale Americii, Canada au adus succese remarcabile acestui ansamblu. În anul 2015 i-ați putut vedea pe dansatorii Ansamblului Folcloric Național "Transilvania", în cele 14 spectacole ale celebrului violonist și dirijor Andre Rieu, susținute la București și Maastricht – Olanda, fiind încununate de un success răsunător.

ans transilvania 2
Cu un repertoriu de 25 suite coregrafice Ansamblul Folcloric National "Transilvania" şi-a confirmat valoarea prin cucerirea a numeroase premii: la Festivalul Mondial de Dans Folcloric - Palma de Mallorca anul 1993 - premiul II pentru autenticitatea costumelor, în 2003 - premiul III mondial, iar în 2005 - premiul II mondial; Medalia de Aur la Festivalul Pacii din Belgrad în anul 1995; în 2007 cucerește premiul I la secțiunea dans în cadrul Festivalului Internațional de Folclor din Agrigento, Italia, Premiul III la Festivalul Internațional de Cultura și Artă din Istanbul în 2008, Medalia de Argint este cucerită în Coreea de Sud la Festivalul Mondial de Dans din Cheonan 2008. Cel mai recent premiu și cel mai valoros al instituției noastre este Marele premiu – "Templul de aur” la cea de a 59 ediție a Festivalului Internațional de Folclor- Agrigento Italia 2014.

ans transilvania 1
Astăzi Ansamblul Folcloric Național "Transilvania" este sub tutela Consiliului Județean Maramureș, are în componență: orchestră coordonată de către dirijorul Eduard Albina, corpul de balet aflat sub îndrumarea coregrafului Emil Miheț, soliști vocali și artiști instrumentiști. Fără nici o îndoială, Ansamblul Folcloric Naţional "Transilvania" este un adevărat exponent al folclorului muzical și coregrafic maramureșan și nu numai, fiind unul dintre cei mai convingători promotori ai culturii tradiționale românești și un ambasador de excepție a poporului român.

Informații suplimentare

  • E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Link-uri rapide

Informaţii utile


MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.