Noi programe de cooperare transfrontalieră

11 Ianuarie 2016

Comisia Europeană a adoptat o serie de programe de cooperare transfrontalieră, care au un buget total de 1 miliard de euro şi sunt destinate să sprijine dezvoltarea socială şi economică a regiunilor situate de ambele părţi ale frontierelor externe ale UE.
Comisia Europeană a adoptat o serie de programe de cooperare transfrontalieră, care au un buget total de 1 miliard de euro şi sunt destinate să sprijine dezvoltarea socială şi economică a regiunilor situate de ambele părţi ale frontierelor externe ale UE.

Programe:

Finanţarea este acordată în cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi al Instrumentului European de Vecinătate (IEV). Acordurile de finanţare dintre ţările partenere şi UE vor fi finalizate până la sfârşitul lui 2016.

Scopul:

Cooperarea transfrontalieră este esenţială pentru evitarea creării unor noi linii de separare. „Această nouă finanţare va contribui la o dezvoltare regională mai integrată şi mai durabilă a regiunilor frontaliere învecinate şi la o cooperare teritorială mai armonioasă în zona frontierelor externe ale UE”, a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri privind extinderea.

Fondul European de Dezvoltare Regională poate contribui la apropierea UE de vecinii săi. Programele de cooperare transfrontalieră reprezintă exemple concrete ale modului în care UE acţionează pentru a-i ajuta pe cetăţeni să facă faţă unor provocări comune, creând astfel un veritabil sentiment de solidaritate şi stimulând în acelaşi timp competitivitatea economiilor locale.

Priorităţi:

Acest tip de cooperare transfrontalieră este un element important al politicii de vecinătate a UE, în cadrul căruia se va acorda prioritate proiectelor care susţin dezvoltarea durabilă de-a lungul frontierelor externe ale UE, reducându-se astfel diferenţele dintre nivelurile de trai şi abordându-se provocări comune prezente de o parte şi de alta a acestor frontiere. In cazul fiecărui program, ţările participante şi-au selectat un număr de priorităţi, cum ar fi:
  • dezvoltarea IMM-urilor,
  • cultura,
  • mediul şi schimbările climatice,
  • combaterea sărăciei,
  • educaţia şi cercetarea,
  • energia,
  • accesibilitatea şi gestionarea frontierelor.


Ţările participante:

Prin noul pachet vor fi finanţate proiecte din 27 de ţări: Armenia, Georgia, Republica Moldova, Ucraina şi Rusia; Egipt, Israel, Iordania, Liban, Palestina şi Tunisia; o serie de state membre ale UE (Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Franţa, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România şi Suedia), precum şi Norvegia şi Turcia.

Lansare apeluri:

Granturile vor fi acordate prin cereri de propuneri, care se preconizează că vor fi lansate în cursul anului 2016 sau în prima parte a anului 2017.

Sursa de informare:

Reprezentanţa Comisiei Europene
www.fonduri-structurale.ro

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.