Spectacol și voie bună la Tânjaua Hotenarilor, ajunsă la 50-a ediție

Duminică, 13 mai, în comuna Ocna Șugatag s-a desfășurat a 50-a ediție a Tânjelei Hotenarilor, eveniment la care au participat atât locuitori ai zonei, cât și turiști veniți din toate colțurile țării. Pe scena de la Hoteni a urcat, alături de primarul Mihai Ivaszuk, și Marian Marius Tepei – cel mai harnic gospodar ieșit la muncile câmpului, însoțit de de proaspăta sa soție. La Hoteni a fost prezentă Paula Pîrvănescu, secretar de stat în Ministerul pentru Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, dar și oficialități locale și județene. În cuvântul adresat celor prezenți, edilul Mihai Ivaszuk a vorbit despre însemnătatea acestei zile ajunsă la cea de-a 50-a ediție, mulțumind atât invitaților, cât și participanților la Tânjaua de la Hoteni. Și subprefectul Alexandru Cosma a transmis mesajul Instituției Prefectului Maramureș

”Am fost crescuți de către părinții noștri să fim cinstiți, modești și cu respect față de cei care sunt mai buni decât noi. Le mulțumim hotenarilor că au păstrat cu sfințenie învățătura strămoșească și, an de an, îl aleg dintre ei și îl cinstesc pe cel mai bun gospodar. Să nu lăsați să piară niciodată această tradiție, pentru că ea face parte din mândria noastră de maramureșeni. În acest an, în Centenarul Marii Uniri, când trebuie să fim cu toții mai uniți și mai buni, să nu uităm ce suntem, să nu uităm că trebuie să vorbim doar despre noi, despre români”, a arătat subprefectul Alexandru Cosma.
Secretarul de stat, Paula Pîrvănescu s-a declarat foarte încântată de frumusețile Maramureșului și de tot ce a văzut în aceste zile, în județul nostru, participând la cea de-a IV-a ediție a ”Zilelor Maramureșului – Haida, hai în Maramureș”. ”După ce am văzut atât țara noastră, cât și multe altele, pot să afirm cu tărie că faceți din Maramureș un loc fermecător, un loc care va repoziționa România, prin acest județ minunat, pe harta lumii în ceea ce privește tradiția și cultura păstrate încă vii. Sunt născută în Mehedinți unde am trait 20 de ani, de aproape 20 de ani mă aflu în București, iar următorii 20 i-aș petrece cu bucurie în Maramureș. Vă mulțumesc și vă felicit în numele Guvernului României”, a declarat Paula Pîrvănescu.

Și senatorul Liviu Marian Pop s-a declarat fericit să fie iar acasă, în Maramureșul Voievodal, alături de toți cei dragi. ”Toate manifestările organizate de instituția Consiliului Județean Maramureș au fost foarte bine privite în interiorul și în exteriorul țării, iar ceea ce s-a întâmplat în aceste zile, aici, a pus județul nostru pe harta interculturală a Europei și chiar a lumii”. Un mesaj de salut a transmis și directorul Direcției Agricole, Vasile Țânțaș, dar și vicepreședinții Consiliului Județean, Ioan Doru Dăncuș și George Moldovan.

”Mă bucur să mă aflu în inima Maramureșului istoric, la una dintre cele mai frumoase sărbători ale județului, într-o zonă binecuvântată de Dumnezeu, aici unde se află lada de zestre a României, pentru că la noi se păstrează cel mai bine portul popular, meșteșugurile, tradițiile și obiceiurile noastre ancestrale”, a arătat vicepreședintele George Moldovan. Și vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș a avut un mesaj de salut către participanți, însă a subliniat faptul că va avea un discurs tehnic, deoarece au existat câteva discuții cu edilul Mihai Ivaszuk, din calitate de coorganizator. ”Am încercat să regândim un pic această zonă, fiind expuse și câteva lucrări de artă în cadrul manifestării. Este ceea ce ne propunem, ca sărbătorile care ne fac cinste, aceste branduri ale Maramureșului, să fie crescute de la an la an. Vă felicit pentru această tradiție pe care o mențineți vie, aici, în Hoteni”, a declarat Ioan Doru Dăncuș, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș.

Marian Marius Tepei a fost primul gospodar ieșit arat în satul Hoteni

Cel mai harnic gospodar ieșit la muncile agricole, în anul 2018, în Hoteni, a fost Marian Tepei, un tânăr care s-a căsătorit doar cu trei zile înaintea evenimentului ”Tânjaua hotenarilor”. Atât el, cât și soția sa, sunt studenți în ani terminali la Medicină, care au ales să rămână să studieze în România și își doresc ca, pe mai departe, să muncească acasă, în județul lor, în țara lor.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea i-a felicitat pe cei doi tineri, dar și administrația locală din Ocna Șugatag pentru faptul că au acceptat ca acest eveniment de tradiție din Hoteni să se desfășoare în cadrul ”Zilelor Maramureșului”. ”Am organizat în ultimii doi ani, ”Zilele Maramureșului” pentru maramureșeni, pentru a promova valorile noastre tradiționale autentice și pentru ca noi să ne bucurăm în primul rând de ele. Ceea ce am moștenit de la moșii și strămoșii noștri este sfânt și avem datoria de a păstra aceste tradiții vii. Am văzut sute de copii, marți, la parada portului popular, îmbrăcați în straie populare, în portul traditional maramureșean și acest fapt mi-a arătat, încă o dată, că avem viitor. Și doresc să îi felicit pe cei doi sărbătoriți ai zilei, Marian Tepei și pe soția sa, pentru că ei sunt, cu adevărat, Cinstea Maramureșului”, a declarat șeful administrației județene, Gabriel Zetea. La final, președintele Consiliului Județean a transmis felicitări și administrației locale din Ocna Șugatag pentru toate proiectele pe care le promovează atât în domeniul învățământului, cât și al turismului local.

Ultimul înscris la cuvânt a fost tocmai Marian Tepei, harnicul gospodar din Hoteni, care a arătat că feciorii din sat se implică pentru a păstra tradiția locală și acesta este un lucru foarte bun. Deschiderea oficială a sărbătorii s-a încheiat cu un moment extrem de frumos, respectiv o cerere în căsătorie adresată de un tânăr din comuna Desești, iubitei sale, pe scena de la Hoteni, iar aceasta a acceptat în aplauzele publicului.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

CBC Parliament – Parlamentul Cooperării Transfrontaliere

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.