Oportunități de dezvoltare a Rutelor Culturale Europene în Maramureș

Consiliul Județean Maramureș a fost astăzi gazda unui seminar cu tema „Oportunități de dezvoltare a Rutelor Culturale Europene în România”. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Turismului pentru a conștientiza Autoritățile Publice Locale Asupra importanței conservării și promovării patrimoniului material și imaterial românesc. Totodată, printre obiectivele seminarului se numără și valorificarea obiectivelor turistice prin turism, dezvoltarea turismului și creșterea vizibilității României ca destinație turistică atractivă și durabilă prin intermediul moștenirii culturale existente din străbuni.
Alături de reprezentantul administrației publice județene, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș și subprefectul Alexandru Cozma, la eveniment au mai participat și reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale județene, printre care și primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș. De asemenea, au onorat cu prezența reprezentanți ai instituțiilor de învățământ și cultură din Maramureș și Satu Mare, ai centrelor de informare turistică și meșteri populari. Ministerul Turismului a fost reprezentat de Camelia Tărniceru, șef Serviciul Turism Intern din cadrul Direcției de Investiții și Dezvoltare Turistică și dr. Steliana Cojocariu, consilier în cadrul Direcției de Relații Internaționale, Afaceri Europene și Fonduri Comunitare, inițiatoarea proiectului.

Faptul că România, prin Ministerul Turismului, este membră a Acordului Parțial Extins, privind rutele culturale și prin această calitate i se permite să contribuie la promovarea identității și a cetățeniei europene prin cunoașterea și conștientizarea patrimoniului comun al Europei și la dezvoltarea dialogului și legăturilor culturale în cadrul acesteia, precum și cu alte țări și regiuni, Ministerul Turismului a decis organizarea acestor seminarii în diferite locații din țară pentru a prezenta, identifica și propune oportunități de dezvoltare a rutelor culturale europene în România. Programul privind Rutele Culturale a fost creat în 1987, de către Consiliul Europei pentru a evidenția existența unui patrimoniu cultural european comun. Aceste rute pun în aplicare principiile fundamentale ale Consiliului Europei și anume: drepturile omului, diversitatea și identitatea culturală, dialogul, schimbul și îmbogățirea reciprocă dincolo de frontiere și secole. În ceea ce privește județele Maramureș și Satu Mare s-au făcut propuneri privind rutele patrimoniului medieval din cele două județe, a meșterilor artiști tradiționali, a Țărilor din Maramureș și a monumentelor UNESCO. La acestea, vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș și-a exprimat opinia în privința creării unei noi rute pe linie gastronomică.

„Mă gândesc dacă nu ar fi interesantă o rută bazată strict pe gastronomie tradițională. Consiliul Județean Maramureș are în derulare un proiect care se va finaliza cu o certificare cu eticheta Bun de Maramureș a unui număr de 50 de produse gastronomice locale. Aceste produse dorim să le promovăm în toate demersurile noastre, inclusiv pentru participarea la târguri. Ne propunem ca această certificare să fie recunoscută la nivel național, iar ulterior chiar la nivel european. Plecând de la faptul că după selecția celor 50 de produse avem intenția să elaborăm o hartă pe care să marcăm originea fiecărui produs, iar apoi să realizăm un proiect prin care să marcăm toate aceste localități și să le împachetăm într-un produs turistic, probabil ar fi interesantă și o abordare în perspectiva gastronomiei tradiționale”, a specificat vicepreședintele CJ Maramureș.

În anul 2019 Ministerul Turismului își propune să organizeze la Sibiu, Forumul Anual al Rutelor Culturale Europene care presupune participarea reprezentanților Ministerelor Turismului din 30 de țări, precum și reprezentanți ai Rutelor Culturale Europene Certificate. Aici vor fi promovate rutele culturale naționale și regionale dezvoltate în cadrul acestui proiect. La finalul acestor seminarii Autoritățile Publice Locale ar trebui să conștientizeze importanța colaborării cu localitățile situate de-a lungul rutelor culturale și să creeze rețele de turism legate de geografia culturală a României. Comunicarea dintre Centrele de Informare și Promovare Turistică și autoritățile centrale din domeniul turistic trebuie îmbunătățită pentru a promova cât mai bine cultura națională prin călătorie.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Publicat în Evenimente

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.