Accessibility Tools

Imprimă această pagină

Prima întâlnire internaţională din cadrul proiectului FoodChains4Europe, finanţat prin programul INTERREG EUROPE, Sofia 18-19 mai 2017

25 Mai 2017 1378
Consiliul Judeţean Maramureş implementează în prezent proiectul FoodChains 4 Europe (Lanţuri alimentare pentru Europa) în parteneriat cu provincia Flevoland (Olanda) - liderul de proiect, Fundaţia AERES GROUP UAS (Olanda), Fundaţia Euro Perspectives (Bulgaria), Universitatea de Tehnologie Alimentară Plovdiv (Bulgaria), Universitatea Catolică del Sacro Cuore Milano (Italia), Regiunea Emilia Romagna – Directoratul General pentru Agricultură, Vânătoare şi Pescuit (Italia), Consiliul Metropolitan Oldham (Marea Britanie) şi Universitatea Metropolitană Manchester (Marea Britanie).
În conformitate cu planul de activităţi al proiectului, în perioada 18-19 mai 2017, a avut loc la Sofia, Bulgaria prima şedinţă a Comitetului de Monitorizare al proiectului, constituit din reprezentanţi politici ai regiunilor partenere, precum şi primul eveniment de învăţare inter-regională, care a avut ca temă finanţele în procesul de inovare a lanţurilor alimentare.

Din Maramureş au participat la aceste activităţi ale proiectului FoodChains 4 Europe doamna consilier judeţean Bőndi Győngyike, care l-a reprezentat pe dl presedinte Gabriel Valer Zetea în cadrul întâlniriri Comitetului de Monitorizare, d-na Liţe Mihaela – managerul proiectului, dl. Dan Cocoşilă – manager tehnic şi două reprezentate ale Centrului Universitar Nord Baia Mare din cadrul Universităţii Tehnice Cluj Napoca, în calitate de experţi şi factori interesaţi ai proiectului, respectiv d-na dr.Anca Mihaly Cozmuţa, profesor în cadrul Facultăţii de Știinţe, Departamentul de Chimie Biologie, Specializarea Ingineria Produselor Alimentare şi d-na dr. Anca Peter, conferenţiar în cadrul aceluiaşi departament.

Întâlnirea Comitetului de Monitorizare a proiectului FoodChains 4 Europe, care a avut loc în data de 18 mai 2017 la Sofia a debutat cu un cuvânt introductiv al liderului acestui comitet, dl Jan-Nico Appelman vice-guvernatorul regelui în provincia Flevoland, care a salutat demararea proiectului şi reîntâlnirea unor parteneri din proiecte anterioare.

Fiecare partener din proiect a făcut o prezentare a specificului regiunii sale, cu focus pe industria alimentară şi a împărtăşit pe scurt aşteptările privind acest proiect.

In continuare, reprezentanta gazdelor, d-na Vihra Andonova directoarea Fundaţiei Euro Perspectives din Sofia, a prezentat metodologia evaluarilor peer review (inter-pares) care vor avea loc în cadrul proiectului.

Întâlnirea Comitetului de Monitorizare s-a încheiat cu celebrarea începerii colaborării, un moment festiv în care reprezentanţi ai fiecărui partener au completat un puzzle cu posterul proiectului FoodChains 4 Europe.

Programul celei de-a doua zile, 19 mai 2017, s-a desfăşurat la Plovdiv şi a constat dintr- o vizită la laboratoarele şi staţiile pilot ale Universităţii de Tehnologie Alimentară Plovdiv şi un eveniment de învăţare inter-regională la care au participat pe lângă partenerii din proiect reprezentanţi ai Guvernatorului regiunii Plovdiv, ai Universităţii de Tehnologie Alimentară şi ai unor companii inovative din industria alimentară din regiune, companii care au împărtăşit din experienţele proprii în dezvoltarea afacerilor. Unele dintre cele mai cunoscute produse tradiţionale din regiunea Plovdiv sunt dulceţurile şi alte produse din petale de trandafiri.

Fiecare partener din proiectul FoodChains 4 Europe a prezentat în continuare un exemplu de bune practici identificat în cadrul regiunii. Din Maramureş d-na Anca Peter a prezentat proiectul ”SMARTPACK – Funcţii nteligente ale ambalajelor care conţin materiale nano-structurate în păstrarea alimentelor”, proiect de cercetare implementat în perioada 2012-2015 de Centrul de cercetare ştiinţifică pentru siguranţa mediului, alimentelor şi sănătăţii din cadrul CUNBM – UTCN, proiect finanţat prin programul Tehnologii Micro-Nano – ERANET. Acest proiect va fi continuat cu alte două proiecte de cercetare care vor fi demarate anul acesta, respectiv: ”GRAFOOD – Sisteme de ambalaje active pe bază de Grafene pentru o societate modernă” şi ”STRUCT-PHO-PACK - Investigaţii structurale şi fotochimice ale nano compozitului ca şi component activ al ambalajului de hârtie destinat aplicaţiilor alimentare”.

Participanţii au fost impresionaţi de aceste proiecte şi de nivelul cercetărilor derulate în cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare – Universitatea Thenică Cluj Napoca.

Mihaela Liţe
Manager proiect FoodChians 4 Europe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Articole înrudite