Imprimă această pagină

Szabolcs-Szatmar-Bereg (Ungaria)

629
Cu judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg s-au stabilit relaţii de colaborare începând cu anul 2003, bazele acestei colaborări realizându-se prin crearea unor grupuri de lucru comune, formate din reprezentanţi ai unor instituţii descentralizate din teritoriu, instituţii culturale şi de învăţământ, camere de comerţ si alte organizaţii din cele două judeţe.
În 7 noiembrie 2003 s-a desfăşurat vizita a 52 de primari din judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg pentru stabilirea unor relaţii de înfrăţire cu localităţi din Maramureş, efort ce a dat roade, mai multe localităţi din judeţ semnând în cursul anul 2004 şi 2005, acorduri de înfrăţire. Printre acestea enumerăm Baia Sprie, Bistra, Botiza, Dumbrăviţă etc.

Colaborarea cu judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg s-a concretizat în vizite de lucru, participarea la conferinţe, schimburi de experienţă şi numeroase întâlniri pentru a pune la punct realizarea unui proiect deosebit de important pentru judeţele noastre „Drumul expres Baia Mare - Vaja”.

Datorită schimbărilor legislative privind structura si competenţele autorităţilor locale şi judeţene din Ungaria, legăturile de colaborare la nivelul autorităţilor publice din cele două judeţe au stagnat în ultimul timp, colaborarea derulându-se în prezent doar în cadrul unor proiecte de colaborare transfrontaliere finanţate prin Programul ENPI HU-SK-RO-UA cu una dine cele mai active organizaţii din acest domeniu din judeţul cu Szabolcs-Szatmar- Bereg: Asociaţia de Dezvoltare Regională KIUT – Záhony. Dintre aceste proiecte amintim: CBC Parliament – Parlamentul colaborării Transfrontaliere şi European Exchange School- platformă de cooperare durabilă între instituţii educaţionale în regiunile de graniţă Slovacia-România-Ungaria-Ucraina, implementat de Agenţia de Management Energetic AMEMM în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş.

În prezent colaborarea este axată pe promovarea de proiecte comune ce vor fi finanţate prin programele CBC ENI HUSKROUA 2014-2020.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)