Szabolcs-Szatmar-Bereg (Ungaria)

Cu judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg s-au stabilit relaţii de colaborare începând cu anul 2003, bazele acestei colaborări realizându-se prin crearea unor grupuri de lucru comune, formate din reprezentanţi ai unor instituţii descentralizate din teritoriu, instituţii culturale şi de învăţământ, camere de comerţ si alte organizaţii din cele două judeţe.
În 7 noiembrie 2003 s-a desfăşurat vizita a 52 de primari din judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg pentru stabilirea unor relaţii de înfrăţire cu localităţi din Maramureş, efort ce a dat roade, mai multe localităţi din judeţ semnând în cursul anul 2004 şi 2005, acorduri de înfrăţire. Printre acestea enumerăm Baia Sprie, Bistra, Botiza, Dumbrăviţă etc.

Colaborarea cu judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg s-a concretizat în vizite de lucru, participarea la conferinţe, schimburi de experienţă şi numeroase întâlniri pentru a pune la punct realizarea unui proiect deosebit de important pentru judeţele noastre „Drumul expres Baia Mare - Vaja”.

Datorită schimbărilor legislative privind structura si competenţele autorităţilor locale şi judeţene din Ungaria, legăturile de colaborare la nivelul autorităţilor publice din cele două judeţe au stagnat în ultimul timp, colaborarea derulându-se în prezent doar în cadrul unor proiecte de colaborare transfrontaliere finanţate prin Programul ENPI HU-SK-RO-UA cu una dine cele mai active organizaţii din acest domeniu din judeţul cu Szabolcs-Szatmar- Bereg: Asociaţia de Dezvoltare Regională KIUT – Záhony. Dintre aceste proiecte amintim: CBC Parliament – Parlamentul colaborării Transfrontaliere şi European Exchange School- platformă de cooperare durabilă între instituţii educaţionale în regiunile de graniţă Slovacia-România-Ungaria-Ucraina, implementat de Agenţia de Management Energetic AMEMM în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş.

În prezent colaborarea este axată pe promovarea de proiecte comune ce vor fi finanţate prin programele CBC ENI HUSKROUA 2014-2020.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

CBC Parliament – Parlamentul Cooperării Transfrontaliere

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.