Imprimă această pagină

Complexul Astronomic Baia Mare

Complexul Astronomic Baia Mare este locul în care știința, cultura și divertismentul se încheagă în experiențe memorabile pentru publicul nostru de toate vârstele, fiind una dintre cele mai căutate atracții turistice din Baia Mare, Maramureș și Transilvania. Planetariul băimărean devenea, în 1969, primul planetariu public din România, iar timp de aproape cinci decenii, unicul planetariu din această zonă a țării.
Prin modernizarea completă a echipamentului (proiector de planetarium Zeiss SKY Master ZKP4) și a cupolei planetariului, cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș, prin intermediul unei finanțări europene, planetariul băimărean a devenit cel mai modern planetariu public din România și Europa de Sud-Est.

Dotările moderne cu echipamente de observații astronomice, suportul multi-lingvistic, activitățile educaționale, dotarea bibliotecii de specialitate și a unui spațiu educațional ultramodern cu capacități de video-proiecție 3D, deschiderea unui sector de expoziții multimedia și multisenzoriale, realizarea de proiecte în multi-parteneriat cu instituții similare din România, optimizarea comunicării pe platforma online, interesul susținut al publicului pentru serviciile și produsele noastre culturale, sunt repere și premise ale dezvoltării viitoare a instituției noastre, pe baze moderne, în beneficiul comunității locale și turiștilor români și străini care ne vizitează.

Patrimoniul mobil - istoric - al Complexului Astronomic Baia Mare are o componentă tehnică, reprezentată de proiectorul stelar Zeiss ZKP1 și patru lunete (an de construcție 1967) și o componentă cultural-științifică documentară, prin cele două colecții de mărci filatelice cu tematică astronomică.

Expoziții deschise: ”Sistemul Solar”, ”Obiecte Deep Sky din catalogul Messier”, ”Constelații Românești Tradiționale”, ”Cerul în Mâinile Tale – expoziție pentru nevăzători”, ”Cerul în Mâinile Tale II – planetariu pentru nevăzători”.

Alte servicii: filme documentare tematice 3D – la cerere, acces sală lectură biblioteca de astronomie, ”Astromania – program educațional multianual (derulat în luna iulie, în fiecare an).

Proiecte derulate:
  • 2012: ”Constelații Românești Tradiționale – expoziție digitală multimedia” – premieră în România (cofinanțare de la Administrația Fondului Cultural Național);
  • 2013: ”Cerul românesc și comparația cu alte mitologii stelare”, conferință națională cu participare internațională (cofinanțare de la Administrația Fondului Cultural Național);
  • 2013 – 2014: pl@NETour – crearea unei rețele de astro-turism în Maramureș și Transcarpatia (cofinanțare Comisia Europeană);
  • 2016: ”Cerul în Mâinile Tale – expoziție tactilă pentru nevăzători”, proiect național în premieră, cu itinerare în alte 7 locații din România (cofinanțare de al Administrația Fondului Cultural Național);
  • 2017: ”Cerul în Mâinile Tale II – planetariu pentru nevăzători”, proiect național în premieră, cu itinerare în alte 5 locații din România (cofinanțare de la Administrația Fondului Cultural Național);
  • 2017: ”Anuarul de Astronomie Populară al Complexului Astronomic Baia Mare”, proiect editorial cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Program:
  • Marți - Duminică 8.00 - 16.00;
  • Luni - închis

Orele de acces în cupola planetariului: 9.00, 11.00, 13.00, 15.00
Tarif circuit de vizitare: 8 lei - adulți; 4 lei - copii.

DATE DE CONTACT

Complexul Astronomic Baia Mare
Str. George Coșbuc, nr.16, 430245, Baia Mare, Jud. Maramureș, Romania
Tel: 0362.401.921
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.; Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 
Web: www.planetariubm.ro
Facebook: FB/planetariul

Articole înrudite

Galerie de imagini