Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale "Liviu Borlan" Maramureș

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, înfiinţat în anul 1956 sub numele de Casa Creaţiei Populare, este instituţie publică de cultură, finanţată din subvenţii de la bugetul local şi din venituri proprii, funcționând sub autoritatea Consiliului Judeţean Maramureş. Instituția are ca obiective principale cercetarea, conservarea şi promovarea culturii tradiţionale în contextul dezvoltării culturii naţionale. Cu o echipă de specialişti în etnologie, mitologie, folclor, audio-video – CJCPCT Maramureș îşi propune să aducă o contribuţie esenţială la acest important şi complex fenomen de cercetare, arhivare şi promovare a tot ceea ce este valoros în viaţa culturală şi spirituală a județului şi a zonelor limitrofe.
Activitatea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş este concretizată prin planificarea şi realizarea campaniilor de cercetare în teren, prin susţinerea de manifestări cultural-tradiţionale în judeţ, vernisarea de expoziţii în ţară, în străinătate, târguri ale meşterilor populari în judeţ şi în ţară, promovarea tinerilor interpreţi ai muzicii populare autentice. În conformitate cu obiectivele şi strategia instituţiei, continuăm activitatea de tipărire a diverselor lucrări ce se integrează în programul de promovare a culturii tradiţionale. Astfel, prin intermediul editurii noastre (Editura Ethnologica) punem la dispoziţia specialiştilor dar şi a publicului larg volume din colecţia „Cultura tradiţională”, „Imago Mundi”, „Lirica”, „Axis Mundi”, „Personalităţi”. Tot la editura instituţiei se tipăreşte „Memoria Ethnologica”, revistă ştiinţifică a C.J.C.P.C.T. MM. O menţiune specială trebuie să facem în cazul revistei „Memoria Ethnologica”: în anul 2011 Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (C.N.C.S.) a evaluat publicaţia noastră şi a decis acordarea acreditării la nivelul C, în anul 2010 revista fiind acreditată de CNCSIS la nivel B+, ceea ce înseamnă o recunoaştere atât la nivelul naţional cât şi internaţional. Tot în cadrul acţiunii de susţinere şi promovare a culturii tradiţionale organizăm tabere Naţionale de Fotografie şi tabere de pictură şi artă populară. Componenta de cercetare prezintă o prioritate în activitatea instituţiei.

Obiective instituţiei sunt următoarele:
  • Cercetarea tradiţiei şi creaţiei populare specifice fiecărei zone (subzone) etnoculturale, în dinamica ei culturală.
  • Publicarea de studii, articole științifice și colecții de folclor.
  • Conservarea tradiţiilor şi valorilor perene ale culturii populare, apărarea lor împotriva tendinţelor de poluare şi degradare.
  • Dezvoltarea tradiţiei în contemporaneitate, valorificarea ei în viaţa culturală; stimularea procesului de creaţie populară în toate genurile artistice.
  • Promovarea bunurilor culturii populare – tradiţionale sau contemporane, integrarea lor, ca marcă a identităţii etnoculturale, în circuitul intențional de valori.
  • Perfecţionarea metodologică a activităţii aşezămintelor culturale în domeniul cunoaşterii, păstrării şi valorificării tradiţiei şi creaţiei populare.
  • Propune zone de obiceiuri şi tradiţii protejate din cadrul judeţului Maramureş

DATE DE CONTACT

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş
Baia Mare, str. Culturii, nr. 7A
Tel.: 0262.211.560
Fax: 0262.215.359
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.; Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Web: www.cultura-traditionala.ro

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.