Președintele Consiliului Județean Maramureș, prezent la două evenimente culturale în comuna Săcălășeni

Sărbătoarea populară a Sânzienelor a fost marcată, în comuna Săcălășeni, prin două evenimente culturale, care au adus în atenția publicului o fărâmă moștenirea culturală și istorică din Țara Chioarului.

Miercuri, 24 iunie, cu începere de la ora 12:00, la Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din Săcălășeni a avut loc lansarea broșurii „Aspecte istorice inedite în Țara Chioarului. Biserica de lemn din Săcălășeni”, eveniment organizat de către Asociația R.O.S.T., în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș și Comuna Săcălășeni. Proiectul cultural constituie prima cercetare dendrocronologică completă a unei biserici din Țara Chioarului. Interpretarea datelor obținute și analiza arhitecturală îi aparțin arhitectei Laura Zaharia, președinte al Asociației R.O.S.T. și militant activ pentru conservarea arhitecturii tradiționale în județul Maramureș.
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a felicitat inițiatorii proiectului, dar și administrația locală din Săcălășeni, arătându-se încântat de faptul că se fac eforturi pentru conservarea arhitecturii tradiționale din Maramureș.

„Biserica din Săcălășeni a fost parte dintr-un proiect derulat de Consiliul Județean Maramureș, un proiect dificil, dar frumos – Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord. Indiferent că este vorba despre Țara Maramureșului, Țara Lăpușului, Țara Codrului sau Țara Chioarului, este important să ne cunoaștem istoria și să păstrăm tradițiile. Felicit Asociația R.O.S.T. pentru grija față de protejarea moștenirii culturale din toate zonele etnografice ale Maramureșului, dar și administrația locală din Săcălășeni, care se implică în stabilirea unui echilibru între vechi și nou, între tradițional și modern. Este absolut esențial să ne cunoaștem moștenirea culturală și să ne îngrijim că o vom transmite, la rândul nostru, generațiilor care vor urma. Comorile arhitecturale ale Maramureșului merită toată atenția noastră, iar salvarea lor este posibilă numai printr-un parteneriat între administrația publică și specialiști preocupați de protecția arhitecturii tradiționale.”, a declarat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Câteva elemente de istoric și tradiție ale comunei și ale bisericii au fost punctate de primarul comunei Săcălășeni, Emilian Pop și de preotul-paroh Vasile Lăcătuș. Laura Zaharia a vorbit despre începuturile acestui proiect, demarat printr-o colaborare cu specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, care realizau tururi virtuale ale bisericilor de lemn din Maramureș. Broșura cuprinde informații extrem de interesante despre studiul istoric al Bisericii din Săcălășeni și despre cercetarea dendrocronologică, o metodă prin care se poate data exact vârsta lemului din care este construită biserica. În urma analizei s-a stabilit că lăcașul a fost construit în anul 1723.

Lansarea broșurii a fost urmată de deschiderea expoziției de spăcele și cămeși de Chioar, o inițiativă aparținând Centrului de Informare Turistică Săcălășeni și Proximități, Comunei Săcălășeni și Centrului de Informare Turistică al Bisericii de lemn „Adormirea Maicii Domnului din Săcălășeni”. Având în vedere că la 24 iunie se serbează și Ziua Universală a Iei, expoziția și-a propus să marcheze această ocazie promovarea patrimoniului textil specific Țării Chioarului.

Manifestarea de azi de la Săcălășeni este un model de bune-practici pentru Centrele de Informare Turistică, realizate în cadrul proiectului ”Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord”, proiect care are ca principal obiectiv punerea în valoare a 16 biserici de lemn din Maramureș. La Centrul de Informare Turistică din Săcălășeni a avut loc în 2017 ”Lecția de etnografie” cu participarea dascălilor și a studenților de la Secția Etnografie a Facultății de Litere a Centrului Universitar Nord – Baia Mare. Toate acestea sunt argumente pentru convingerea că, în acel spațiu, există interes pentru conservarea și perpetuarea tradițiilor și pentru promovarea și dezvoltarea turismului.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Publicat în Evenimente

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.