Imprimă această pagină

Festivalul Internațional de Folclor pentru Copii și Tineri "Am fost ș-om fi", Ediția 2019 – Zilele Maramureșului

14 Iunie 2019 337
În cadrul evenimentului „Zilele Maramureșului” organizat de Consiliul Județean Maramureș, s-a desfășurat în perioada 17-18 mai 2019, Festivalul Internațional de Folclor pentru Copii și Tineri „Am fost ș-om fi”, organizat de CJCPCT „Liviu Borlan” Maramureș, manager profesor dr. Ștefan Mariș, în parteneriat cu Clubul Copiilor din Sighetu Marmației, director profesor Ioan Munteanu.

Vineri 17 mai 2019, pe scena Teatrului de Vară din Baia Mare, au evoluat interpreți și formații din județele Maramureș, Sălaj, Bistrița Năsăud, Bihor, Botoșani, Gorj, Olt, Prahova, Covasna, Timiș, Buzău, Brăila, alături de invitați din Lituania, Ucraina și Republica Moldova.
Teatrul de Vară a fost asaltat de publicul iubitor de folclor autentic, curios să-i vadă și să-i asculte pe artiștii veniți din întreaga țară și de peste hotare, mai ales că tinerii români și străini au participat și la parada portului popular care a deschis Zilele Maramureșului 2019, la Baia Mare, încântând cu diversitatea și frumusețea costumelor specifice zonelor pe care le reprezintă.

Sâmbătă 18 mai 2019 festivalul a continuat în Sighetu Marmației, în Parcul Grădina Morii. Pe lângă participarea la festival, tinerii invitați din străinătate au vizitat Cimitirul Vesel și alte obiective de interes turistic din Maramureș.

Aflat la cea de-a XXI-a ediție, Festivalul Internațional de Folclor pentru Copii și Tineri „Am fost ș-om fi” a devenit de-a lungul anilor un moment important printre evenimentele dedicate folclorului din județul Maramureș. Aici, tinerii artiști au ocazia să-și testeze talentul, să asculte interpreți și formații din alte zone ale țării și de peste hotare, să comunice și să se împrietenească cu tineri din țară și din străinătate. Nu mai puțin câștigat este publicul maramureșean, care se bucură de un spectacol impresionant, descoperă frumusețea portului popular din alte zone folclorice ale României și din alte țări.

Prin această alăturare a artiștilor români și străini, festivalul se vrea o punte de legătură între tinerii care iubesc tradițiile și se dedică conservării și promovării acestora.

Competiția a fost strânsă, iar jurizarea unor concurenți atât de talentați s-a dovedit o sarcină dificilă.

Marele Premiu al festivalului a fost cucerit de Ansamblul „Plaiurile Oltețului” din Comuna Osica de Sus, județul Olt. Cei 40 de copii membri ai ansamblului au impresionat publicul maramureșean cu măiestria dansului Călușarilor, care a stârnit aplauze prelungi.

Judecând după intensitatea aplauzelor, cele două ansambluri de dansatori din Lituania și-au adjudecat un premiu de popularitate virtual datorită cavalcadei de ritmuri alerte și costumelor elegante.

La secțiunea dedicată cluburilor elevilor și palatelor copiilor premiul I a fost împărțit între Ansamblul ,,Doina Chioarului”, Clubul Copiilor Șomcuta Mare, Ansamblul ,,Hora Timișului”, Palatul Copiilor Timiș, Ansamblul ,,Armonia”, Palatul Copiilor Oradea și Ansamblul ,,Cununa”, Clubul Copiilor Jibou.

Au câștigat premiul II Ansamblul de dansuri ,,Mlădițe Românești”, Clubul Copiilor Întorsura Buzăului, Ansamblul "Mugurașul”, Palatul Copiilor Brăila și Ansamblul ,,Rapsodia Prahovei’’, Palatul Copiilor Ploiești.

Cu premiul III au fost răsplătiți Ansamblul ,,Balada”, Palatul Copiilor Buzău, Ansamblul ,,Sânzienele”, Palatul Copiilor Negrești Oaș, Ansamblul ,,Dănțăușii”, Palatul Copiilor Baia Mare și Ansamblul ,,Cununița”, Clubul Copiilor Beclean.

Premiile secțiunii dedicate școlilor populare de artă: premiul I - Școala Populară de Artă Târgu Jiu, premiul II - CJCPCT „Liviu Borlan” Maramureș, secția Școala Populară de Artă.

La secțiunea dedicată liceelor, au câștigat premiul I - Ansamblul ,,Stejărelul‘’ Dărăbani, județul Botoșani și premiul III - Liceul ,,Alexandru Filipașcu’’, Petrova. La secțiunea dedicată școlilor generale premiul I a revenit Ansamblului ,,Florile Chioarului”, Săcălășeni, iar premiul II - Școlii generale din Remeți.

În cadrul secțiunii dedicate fanfarelor s-a acordat premiul I - Fanfarei din Comuna Telciu, județul Bistrița Năsăud.

S-a acordat premiul I - Ansamblului ,,Sokolyata’’, Rona de Sus la secțiunea dedicată formațiilor care interpretează folclor ucrainean, în timp ce decizia unanimă a juriului a fost aceea că toate formațiile din străinătate au meritat locul I.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Publicat în Evenimente

Galerie de imagini