Imprimă această pagină

Vizită sindicală internațională la Consiliul Județean Maramureș

28 Octombrie 2019 58
Vineri, 25 octombrie 2019, în Cabinetul Președintelui Consiliului Județean Maramures, Gabriel Zetea, a avut loc întâlnirea cu o delegatie sindicală internațională prezentă în județul nostru pentru a participa la Seminarul internațional cu tema "Rolul sindicatelor în reprezentarea transfrontalieră a membrilor lor", manifestare organizată în ziua de 26 octombrie 2019, la Ocna Șugatag.

Grupul de oaspeți condus de Mircea Ciocan, Președinte al CNSLR “Frăția” filiala Maramureș si vicepreședinte național al Federației Sanitas, a cuprins o delegație a Confederației Generale Italiene a Muncii (CGIL) condusă de Michele Carrus și delegația sindicală din Republica Moldova condusă de dr. Aurel Popovici, la întâlnire mai fiind prezenți Leonard Bărăscu - președintele Confederației Naționale CNSLR Frăția și Cristina Tanco angajată a CGIL, în cadrul biroului pentru străini din Regiunea Sardinia.
Din partea Consiliului Județean au fost prezenți Somogyi Attila – consilier personal al Președintelui CJMM și Dumitru Dumuța – administrator public al județului Maramureș. În timpul întâlnirii au fost abordate diverse teme privind viața și activitatea românilor din Italia, în special a celor din Regiunea Sardinia, problematica cu care se confruntă aceștia în raport cu angajatorii și autoritățile locale. Cei prezenți au agreat privind nevoia luării de măsuri concrete vizând identificarea și punerea în practică a unor parteneriate între sindicatele din Romania și Confederația Generală Italiană a Muncii, de natură a asigura asistența și reprezentarea intereselor romanilor din peninsulă, precum și a cetățenilor italieni care lucrează în România. O problematică similară a fost identificată și în ceea ce privește nevoia de reprezentare a intereselor moldovenilor care lucrează în Italia, în condițiile în care ei nu au statut de cetățeni comunitari, motiv în plus pentru a se avansa ideea unei înțelegeri între toate părțile prezente la întâlnire.

Dupa discuții deschise și productive, părțile au identificat prioritățile viitoarelor posibile colaborări, pe termen scurt si mediu, reprezentanții CNSLR Fratia urmând să avanseze părților implicate o agendă de acțiune pentru perioada 2019-2020. La finalul întrevederii, Michele Carrus- reprezentantul Confederației Generale Italiene a Muncii a lansat și ideea realizării unei colaborări directe între autoritățile locale din Sardinia și Maramureș, în domeniile economic, social și cultural, menționând în acest sens interesul liderilor din provincia Nuoro pentru realizarea unor infrățiri între comunități locale din Regiunea Sardinia si Județul Maramureș.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Articole înrudite

Galerie de imagini