Imprimă această pagină

Simpozionul economic austriaco-român a oferit o sesiune dedicată oportunităţilor de afaceri în gospodărirea comunală

18 Martie 2018 596
În cadrul întâlnirii de joi, 15 martie 2018, care s-a desfăşurat în Sala ”Bogdan Vodă” a Consiliului Judeţean Maramureş, misiunea economică condusă de Ambasada Austriei - Secţia Comercială a prezentat primarilor Maramureşului, dar şi oamenilor de afaceri interesaţi, o sesiune dedicată oportunităţilor de afaceri în gospodărirea comunală.
Simpozionul economic austriaco-român “Tehnologie şi servicii pentru gospodărire comunală” a reunit în Maramureş, ultimul judeţ din România selectat de reprezentanţii din Austria, un număr de 13 reprezentanţi de pe piaţa de produse şi servicii de gospodărire comunală din ţara străină. Firmele austriece participante, sub coordonarea Verei Maier -ataşat comercial al Ambasadei Austriei - Secţia Comercială-, şi-au prezentat portofoliul de servicii, produse şi tehnologii, explicând faptul că oraşele şi comunele austriece dispun de una dintre cele mai bune infrastructuri de gospodărire comunale din Europa.

Dintre acestea putem aminti CNS Messtechnik, expert în proiectare şi verificare reţele de alimentare şi evacuare ape, ape uzate; Compost Systems furnizor de top în ceea ce priveşte tratarea mecano - biologică a diferitelor tipuri de deşeuri; un producător de beton polimeric cu istorie la nivel european- Duraton Polymerbeton; Evn Group, cu o expertiză în domeniul energiei şi mediului - staţii de epurare apă. Tencate Geosynthetics este un producător de vârf european de textile geo-sintetice pentru o multitudine de aplicaţii în construcţiile civile.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea, alături de reprezentanţii judeţului au oferit informaţii utile despre cele mai importante investiţii derulate de Consiliul Judeţean, obiectivele strategice pe termen scurt şi lung ale judeţului, în timp ce recentele investiţii derulate de Primăria Municipiului Baia Mare au fost prezentate de edilul municipiului, Cătălin Cherecheş.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Menajare în judeţul Maramureş şi-a prezentat obiectivele pe termen scurt şi lung în domeniul de activitate, respectiv asigurarea funcţionalităţii Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Maramureş, un proiect major de infrastructură al Consiliului Judeţean Maramureş, precum şi trecerea la o nouă etapă prin implementarea conceptului de economie circulară.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Servicii de Apă şi de Canalizare Maramureş reglementează şi controlează furnizarea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare pentru un număr estimat de 400.000 de locuitori ai judeţului. Preocuparea actuală a acestei asociaţii este pregătirea aplicaţiei pentru POIM 2014-2020, în vederea derulării „Proiectul Regional de Dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Maramureş”, o investiţie de valoare aproximată de 174 milioane de euro.

Un alt domeniu ce poate reprezenta interes pentru investitorii austrieci este cel al drumurilor judeţene, unde S.C. Drumuri - Poduri Maramureş S.A., o companie sub acţionariatul instituţiei Consiliului Judeţean, întreţine o reţea de drumuri judeţene de 786 km. Anul 2017 a reprezentat un an în care s-au iniţiat o serie de investiţii în capacitatea tehnologică a acestei companii, astfel încât să se îmbunătăţească nivelul său competitiv. În acest sens, se doreşte continuarea acestei politici de creştere a competitivităţii şi în anul 2018.

Ultima parte a acestei întâlniri a fost una interactivă - de networking, unde companiile austriece au fost puse faţă în faţă cu cele mai importante companii din acest domeniu din Maramureş, pentru a stabili un prim contact şi puncte comune de interes. Un lucru foarte important a constat în participarea activă şi numeroasă a primăriilor din judeţ în cadrul acestui seminar. Primarii şi-au arătat interesul concret în integrarea unor tehnologii şi soluţii de ultimă oră în toate investiţiile pe care le derulează sau sunt în curs de aprobare la nivelul comunităţilor locale pe care le reprezintă. Consiliul Judeţean Maramureş îşi propune atragerea unor astfel de evenimente în judeţul nostru, cu precădere a misiunilor economice derulate de reprezentanţele diplomatice străine în România, iar în acest sens, Ambasada Austriei - Secţia Comercială a promis includerea Maramureşului în misiunile sale anuale, după identificarea unor domenii de interes comun.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Maramureş
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Articole înrudite

Galerie de imagini