Imprimă această pagină

Sesiune de informare "Europa pentru cetățeni"

09 Februarie 2015 1240
Consiliul Județean Maramureș împreună cu Punctul “Europa pentru cetățeni” din România – Unitatea de Management din cadrul Ministerului Culturii au organizat, azi, 9 februarie 2015, o sesiune de informare privind oportunitățile de finanțare oferite de programul comunitar “Europa pentru cetățeni”
La această sesiunea au luat parte reprezentanți ai primăriilor din Maramureș, instituții culturale, ONG-uri interesate de liniile de finanțare deschise în cadrul acestui program european.

Europa pentru Cetățeni 2014- 2020 are ca obiective principale:
  • să ajute cetățenii sa înțeleagă mai bine Uniunea Europeană, istoria și diversitatea ei;
  • să promoveze cetățenia europeană și să îmbunătățească, la nivelul Uniunii Europene condițiile de participare civică și democratică.

Printre liniile de finanțare ale acestui program se numără și înfrățirile între localități, susținerea proiectelor societății civile și memoria istorică europeană (activități referitoare la momente definitorii și puncte de referință din istoria europeană recentă, la regimurile totalitare din istoria modernă a Europei și la comemorarea victimelor acestora).

Reprezentanții Punctului “Europa pentru cetățeni” au prezentat ghidul programului și modalitatea de depunere a potențialelor aplicații, insistând pe modificările ce au apărut în liniile de finanțare deschise anul acesta.

Programul Europa pentru Cetățeni 2014- 2020 este gestionat de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual şi Cultură din cadrul Comisiei Europene. Componentele programului sunt reprezentate de : Componenta 1. Memorie istorică europeană și Componenta 2. Implicare democratică și participare civică având sub-ramurile ei : Înfrățirea orașelor, Rețele de orașe, Proiecte ale societății civile.

Pentru perioada programatică 2014- 2020, Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură a publicat un calendar ce se va respecta anual privind termenele de depunere a cererilor de finanțare, după cum urmează: Memorie istorică europeană – 1 martie, Înfrățirea orașelor și Rețele de orașe– 1 martie și 1 septembrie iar pentru Proiecte ale societății civile – 1 martie.

Pentru a fi eligibile, cererile de finanțare trebuie să încurajeze dialogul inter-cultural, activitățile de promovare ale valorilor europene, voluntariatul, schimbul de bune practici, caracterul transnațional și dimensiunea locală.

Reprezentanții Punctului “Europa pentru cetățeni” au explicat felul în care se depun cererile de finanțare, procedura se va derula on-line, iar formularul de proiect va fi unul electronic. Potențialii beneficiari de grant cât și partenerii lor trebuie să se înregistreze în Portalul Participantului, un mecanismul unic de înregistrare al Comisiei Europene și să primească un număr PIC (Participant Identification Code - codul de identificare a participanților) pe baza căruia vor crea formularul electronic al cererii de finanțare.

Sesiunea de lucru s-a încheiat prin prezentarea unor exemple de bună practică a unor proiecte ce au primit finanțare în cadrul acestui program, mai ales că în perioada programatică anterioară, 195 de aplicații au fost depuse din România, observându-se interesul crescut pentru acest programul comunitar.

Noemi Ganea,
Birou Relații Externe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Articole înrudite