Imprimă această pagină

O delegaţie a judeţului Maramureş prezentă în Panevezys, la celebrarea centenarului independenţei Lituaniei

15 Martie 2018 486
Lituania sărbătoreşte anul acesta 100 de ani de la declararea independenţei ţării. Cu 100 de ani în urmă, în 16 februarie, a fost semnat Actul de Independenţă al Lituaniei, restabilindu-se statul independent, bazat pe principii democratice. În 11 martie 1990 a avut loc restaurarea statului independent Lituania, după desprinderea din fosta URSS. La ceas aniversar, municipalitatea Panevezys a invitat partenerii înfrăţiţi din Germania, Bulgaria, Georgia şi România, pentru a sărbători împreună independenţa ţării. Astfel, au avut loc activităţi care au pus în valoare istoria şi determinarea poporului lituanian de a lupta pentru libertate şi pentru câştigarea unui loc demn între statele Europei.
În cadrul ceremoniei a fost prezentată o scrisoare care a materializat gândurile copiilor din Panevezys cu ocazia centenarului independenţei, s-a înălţat steagul Lituaniei în acordurile imnului de stat, intonat de corul bărbătesc din Georgia, iar, la final, oaspeţii din oraşele şi judeţele înfrăţite au adresat cuvinte de felicitare municipalităţii şi locuitorilor din Panevezys. Reprezentantul judeţului Maramureş, consilierul judeţean Anton Rohian a vorbit, în discursul său, despre asemănările dintre Maramureş şi Panevezys, dar şi dintre România şi Lituania, ambele ţări sărbătorind, în 2018, 100 de ani de la Centenarul Marii Uniri, respectiv 100 de ani de la obţinerea independenţei. Evenimentele dedicate Centenarului Lituaniei au cuprins şi un spectacol oferit de corul bărbătesc din Georgia, dar şi un musical reprezentând un moment din istoria Lituaniei.

Cu ocazia acestei vizite, gazdele au prezentat oaspeţilor Studioul de obiecte de artă din sticlă GLASSREMIS, dar şi Galeriile de Artă şi Pavilionul de Ceramică din Panevezys. Anual, aici se organizează un simpozion de creaţie la care sunt invitaţi artişti ceramişti din întreaga lume, la una din ediţiile anterioare fiind invitaţi şi artişti din România. În urma discuţiilor purtate, reprezentanţii Maramureşului şi-au exprimat dorinţa de a găsi parteneri de afaceri în cadrul celor două instituţii vizitate.

De asemenea, în urma discuţiilor avute cu primarul oraşului Lünen, din Germania, oraş înfrăţit cu Panevezys, s-a stabilit demararea unor relaţii de colaborare şi înfrăţire cu un oraş din Maramureş, care va fi selectat în urma identificării unor caracteristici comune.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Maramureş
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Articole înrudite

Galerie de imagini