Imprimă această pagină

DREPT LA REPLICĂ - Administrația Maramureșului nu va plăti pentru refacerea unui drum județean 4.000 de euro/metru

28 Septembrie 2021 66
În materialul publicat în ziarul online 2mnews.ro din 28 septembrie 2021, respectiv “INCREDIBILA INCONȘTIENȚĂ – Document: administrația Maramureșului va plăti pentru refacerea unui drum județean… 4.000 de euro/metru, de 7 ori peste standardul maxim”, dorim să clarificăm situația și să asigurăm cititorii publicației dumneavoastră, dar și redacția, că banul public este folosit eficient și corect.
Prin Hotărârea Guvernului României nr. 992/17 septembrie 2021, privind alocarea unei sume din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, pentru unele unități administrativ-teritoriale afectate de calamitățile naturale, pentru județul Maramureș s-au alocat 645 000 lei, sumă ce nu a fost defalcată pe cele două obiective pentru care a fost destinată suma. Pentru refacere drum județean DJ 184B Buteasa Râu, L=0,03 km comuna Șomcuta Mare se alocă 45.000 lei, iar pentru refacere tronsoane de drum în lungime de 25 m și 50 m identificate pe o lungime de 2 km pe DJ 184B, alunecări de teren, localitatea Preluca Nouă sunt alocate 600 000 lei.

Precizăm că, dintr-o eroare de redactare, în anexa la proiectul de Hotărâre de Consiliu aceste sume au fost inversate. Eroarea materială a fost între timp remediată și anexa la proiect corectată corespunzător.

Pentru o mai bună informare, facem clarificarea că drumul județean 184B a fost afectat de fenomene de alunecare pe o lungime totală de 2 km, pe tronsoane multiple, cuprinse între 25 și 50 de metri. Pe această cale, menționăm că refacerile de drum afectate de calamități, fiind specifice și diverse, conțin lucrări care depășesc cadrul standardelor de cost, fiind necesare intervenții la nivelul patului drumului, adică asupra întregii structuri rutiere, dar și lucrări de punere în siguranță de tipul drenurilor, zidurilor de sprijin sau consolidărilor de platformă drum.

Totodată, precizăm că lucrările de punere în siguranță se fac pe lungimi care rezultă în urma expertizelor tehnice care vor sta la baza executării lucrărilor de refacere și, datorită influenței fenomenului asupra zonei adiacente, sunt de obicei superioare lungimilor efectiv afectate de calamități.

Pentru informații suplimentare vă stăm la dispoziție.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Articole înrudite