Imprimă această pagină

Creșterea capacității de management și de răspuns în cazul dezastrelor naturale în zona transfrontalieră

17 Decembrie 2015 946
Proiectul “Creșterea capacității de management și de răspuns în cazul dezastrelor naturale în zona transfrontalieră” finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră ENPI Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2007-2013 a fost implementat de către parteneriatul format între Consiliul Județean Maramureș, Consiliul Raional din Rakhiv, Consiliul Local din Vydrychka şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş.
Având ca obiectiv general creșterea capacității de reacție la intervenții în situații de urgență cauzate de dezastre naturale sau antropice, activitățile derulate în cadrul acestuia au fost concentrate pe implementarea unor măsuri care să conducă la atingerea următoarelor obiective specifice:
  • crearea unui sistem de monitorizare şi sprijin al deciziilor pentru situaţii de urgenţă cauzate de ameninţări hidrologice şi meteorologice.
  • implementarea unui sistem de alarmă eficient prin achiziţia şi instalarea a 20 sirene pe partea românească a regiunii de graniță și a 10 sirene mobile pe partea ucraineană, răspândite în zone cu risc de inundaţii (în zone urbane şi rurale);
  • implementarea de sisteme alternative – sisteme de alertă telefonice, prin e-mail, SMS a populaţiei şi autorităţilor implicate în managementul situaţiilor de urgenţă;
  • asigurarea de informaţii şi actualizări ușor de accesat şi în timp util pentru toate autorităţile implicate şi publicul larg printr-un portal web bilingv www.alertmm.ro;
  • conjugarea eforturilor instituţiilor abilitate de pe ambele părţi ale frontierei în situaţii de criză;
  • conştientizarea populaţiei şi o mai bună implicare în situaţiile de criză prin realizarea unor materiale specifice de informare (pliante și broșuri bilingve).

Bugetul total alocat pentru implementarea acestor măsuri a fost de 1.538.022,74 Euro din care contribuția ENPI HUSKROUA a fost de 1.384.220,46 iar contribuția partenerilor de 79.123,48 Euro. Proiectul a beneficiat de o cofinanțare de 74.678,80 Euro de bugetul de stat al României prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Beneficiarii finali ai proiectului sunt comunitățile din zonele identificate cu risc ridicat de producere a unor calamități naturale din bazinul hidrografic al Tisei Superioare, acesta fiind inițiat în data de 1 octombrie 2012 și având termen de finalizare 31 decembrie 2015.

Responsabil legal proiect: Zamfir CICEU, Președinte al Consiliului Județean Maramureș;

Persoană de contact: Ruzsa Delia, manager proiect, șef serviciu, Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte, Serviciul Implementare Proiecte, Consiliul Județean Maramureș, telefon/fax 0262-211947, email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Articole înrudite