Sunteți aici: Turism

logoValori universale incontestabile, bisericile de lemn din patrimoniul UNESCO reprezintă doar una dintre atracțiile turistice ale Maramureșului. Un statut impresionant are și Rezervația Biosferei - Parcul Natural Munții Rodnei, dar multe alte arii protejate din județ încântă ochiul vizitatorului. La fel de renumite sunt obiective precum CimitirulVesel din Săpânța sau Mocănița de pe Valea Vaserului. La fel de frumoase sunt și alte biserici de lemn sau mănăstiri din județ. Doritorii de adrenalină au acces la forme atractive de turism de aventură -  de la rafting la curse off-road. Amatorii de vânătoare, pescuit sau de schi au la dispoziție - pe un spațiu restrâns - locuri care să le satisfacă pe deplin pasiunea. Iar frumusețea locurilor și a oamenilor îi vrăjește pe străini. Nu întâmplător prințul Charles are proprietăți în Breb. Sau că tot în Breb s-a stabilit faimosul fotograf de celebrități, britanicul Duncan Ridgley. 

„I-am întrebat pe oameni unde este vechea Românie, unde mai există vechile tradiţii? Toţi mi-au spus acelaşi lucru: Maramureş! Este un loc magic. Eu şi soţia mea ne-am uitat unul la altul şi ne-am zis: asta este ceea ce căutăm!" - e declarația de dragoste pe care Duncan Ridgley a făcut-o Maramureșului.

Cimitirul Vesel din Săpânța este, probabil, obiectivul turistic maramureșean cel mai cunoscut în lume.  E clasat pe primul loc în topul monumentelor funerare din Europa și pe al doilea din lume, după „Valea Regilor”. Cimitirul Vesel din Săpânța este un monument istoric clasat în grupa A - monument istoric de valoare naţională şi internaţională (Legea 422/2001 republicată, art. 8 alin. (1), litera a). Cimitirul datează de la mijlocul anilor 1930 şi este creaţia artistului popular Stan Ion Pătraş - sculptor, pictor si poet popular. Mai bine de 50 de ani, artistul a creat sute de cruci din lemn, sculptate în stilul său caracteristic. Fiecare cruce are și o scurtă poezie, câteva rime simple, între 7 şi 17 versuri. După moartea lui Pătraș, în 1977, opera lui a fost continuată de ucenicul său, Dumitru Pop Tincu.

Denumită adesea „Mocăniţa de pe Valea Vaserului“, Calea Ferată Forestieră (CFF) din Vişeu de Sus se află chiar la graniţa cu Ucraina şi reprezintă o bogăţie atât din punct de vedere tehnic, cât şi cultural. Pe o rută de aproape 60 km circulă până astăzi – pe lângă locomotive Diesel - locomotive cu abur înfocate cu lemn, datorită cărora CFF Vişeu de Sus a devenit cunoscută în întreaga lume, ca fiind ultima cale ferată forestieră activă care funcţionează cu locomotive cu abur. Acest statut atrage ca un magnet turiști din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. n Mocănița de pe Vaser se organizează revelioane, concerte, spectacole folclorice, manifestări la care cu greu mai găsești bilete.

manastiri

Pe lângă bisericile din lemn aflate în patrimoniul UNESCO, la fel de frumoase și interesante sunt: mănăstirile „Sf. Ana” din Rohia (unde a  trăit și a scris Nicolae Steindhardt; „Sf. Apostoli Petru și Pavel”  din Rohița; Habra din Groși; Naşterea Maicii Domnului" din Dragomirești; „Adormirea Maicii Domnului" din Moisei; „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Săpânța Peri; Complexul mănăstiresc din Bârsana (ce nu trebuie confundat cu biserica de lemn - monument UNESCO). Biserica mânăstirii Săpânța Peri este cea mai înaltă biserică din  lemn din Europa (78m), după ce a depășit recordul deținut până în 2003 de Biserica din lemn - monument UNESCO - din Șurdești (72 m).

Pe lângă formele tradiționale de turism – cultural, ecumenic, muzeal, monumental, legat de sărbători religioaede, tradiții, folclor sau gastronomie etc.-, Maramureșul oferă vaste posibilități pentru turismul dinamic sau de aventură:  rafting, zbor cu parapanta, alpinism, schi, cicloturism, drumeții, fotosafari. Pentru amatorii de vânătoare întreg Maramureșul poate fi considerat un mare parc de vânătoare, datorită diversităţii faunei cinegetice. Amatorii de pește agăsesc destule iazuri piscicole sau lacuri naturale. Cei ce nu pescuiesc, au la dispoziție o salbă de păstrăvării.  Alte forme de turism prezente în Maramureş sunt turismul de recreere, turismul ecvestru, turismul academic şi stiintific (mai cu seamă în ariile protejate), turismul de divertisment (parcuri tematice, parcuri de distracţii).