Sunteți aici: Comunicate de presăZiua naţională a produselor agroalimentare româneşti a fost sărbătorită şi la Consiliul Judeţean Maramureş

Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti a fost sărbătorită şi la Consiliul Judeţean Maramureş

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea a participat la Ziua Naţională a Produselor Agroalimentare Româneşti, în organizarea Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DADR) Maramureş. Evenimentul instituit prin legea 168/2017 va avea loc anual, în data de 10 octombrie. Întâlnirea a fost stabilită în sala ”Bogdan Vodă” a Consiliului Judeţean Maramureş. În cuvântul său adresat invitaţilor, şeful administraţiei judeţene a subliniat importanţa promovării produselor tradiţionale şi susţinerea micilor producători.

”Mă bucur că putem găzdui acest eveniment extrem de important, ţinând cont de faptul că preocupările Consiliului Judeţean Maramureş privind promovarea produselor tradiţionale româneşti sunt mai accentuate de la an la an. La fiecare participare pe care o avem la târgurile internaţionale de turism, la întâlnirile din Bucureşti unde promovăm judeţul Maramureş, aproape de fiecare dată am invitat alături de noi meşteri populari şi producători locali, oameni care să aducă produsele noastre de excepţie şi să le prezinte celor cu adevărat interesaţi. Pe lângă tradiţiile frumoase pe care le avem aici, în Maramureş, respectiv dansul, cântecul, arhitectura tradiţională maramureşeană, promovăm şi aceste produse complementare. Atât meşterii populari, cât şi producătorii tradiţionali de alimente trebuie să fie prezenţi alături de noi. În următoarele săptămâni vom avea câteva deplasări importante, respectiv vom sărbători Ziua Naţională a României la Bruxelles, iar apoi ne vom deplasa la Londra, la invitaţia ambasadorului României, Dan Mihalache. Și acolo, pe lângă partea de folclor şi tradiţii româneşti vom avea alături de noi şi reprezentanţi care să promoveze aceste produse agroalimentare maramureşene”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.

Gabriel Zetea: Se fac demersuri pentru ca programul ”Cornul şi laptele” să fie gestionat de UAT-uri

Șeful administraţiei judeţene a arătat că, în aceste zile se poartă discuţii cu Guvernul României la Bucureşti, pentru ca acest program care este foarte important la nivel naţional şi implicit şi în Maramureş, respectiv ”Cornul şi laptele” să fie modificat. ”Modul în care se implementează astăzi, nu ajută, din păcate, prea multă lume. Vorbim despre un program mare, un program gestionat de Consiliul Judeţean, un program cu licitaţii şi cu contestaţii de fiecare dată din partea producătorilor mari. Vorbim despre zeci de mii de copii care sunt înscrişi în şcolile din Maramureş şi există foarte mare interes din partea marilor producători, care vin cu preţuri mai mici, dar cu produse nu neapărat de calitate. Dacă am putea schimba felul în care Guvernul vede, de câţiva ani de zile, gestionarea acestui program, astfel încât autorităţile locale, fiecare primărie să fie gestionara acestui proiect, am fi cu toţii mult mai câştigaţi. Pentru că, în acest fel am vorbi de un areal mai mic, am vorbi de licitaţii în cantităţi mai mici, iar producătorii locali ar fi beneficiarii. Împreună cu autorităţile locale, aceştia ar putea cu adevărat să furnizeze copiilor produse de panificaţie proaspete. Este un pas prin care încercăm să ajutăm producătorii mici şi nu pe cei care au deja contracte cu marile lanţuri de magazine. Este un alt demers pe care am dori să îl facem, am transmis deja toate aceste informaţii şi către Guvern. Și în acest an, din cauza contestaţiilor pe toate aceste licitaţii, întârziem din nou programul în şcoli”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.

Virgil Țânţaş, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Maramureş a arătat că, ''prin produs agroalimentar românesc se înţelege produsul obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România şi are inscripţionat pe etichetă drapelul României''. Prin instituirea acestei zile s-a dorit încurajarea producţiei agricole naţionale pentru consumatorii români, precum şi pentru comercianţi. În sala Bogdan Vodă a Consiliului Judeţean Maramureş au fost prezenţi reprezentanţi ai producătorilor locali care au prezentat, cu această ocazie, produse autohtone de calitate.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Maramureş