Sunteți aici: Comunicate de presăGabriel Zetea: ”Monumentul ridicat în memoria foştilor deţinuţi politici va aminti tuturor despre ororile trecutului”

Gabriel Zetea: ”Monumentul ridicat în memoria foştilor deţinuţi politici va aminti tuturor despre ororile trecutului”

Azi, 8 septembrie 2016, în faţa Bibliotecii Judeţene ”Petre Dulfu” a fost dezvelit monumentul amplasat de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR), filiala Baia Mare, monument care are menirea de a aminti, tuturor, ororile la care au fost supuşi foştii deţinuţi politici în regimul comunist. Odată dezvelit, monumentul a fost sfinţit de un sobor de preoţi, urmând o slujbă de pomenire în cinstea celor care şi-au pierdut viaţa în temniţele comuniste, dar şi în memoria celor care, azi, nu se mai află printre noi. La eveniment au fost invitaţi foştii deţinuţi politici din Baia Mare, prin preşedintele Silviu Dragomir, Ioan Ilban, preşedinte al filialei Sighetu Marmaţiei, Nistor Man, preşedinte AFDRP Târgu Mureş şi, nu în ultimul rând, preşedintele AFDRP la nivel naţional, Octavian Bjoza. Au onorat cu prezenţa acest moment şi Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene ”Petre Dulfu” Baia Mare, consilierul judeţean Anton Rohian, invitaţi ai reprezentanţilor AFDRP.

Preşedintele CJ Maramureş, Gabriel Zetea a oferit din partea instituţiei pe care o conduce diplome de onoare reprezentanţilor AFDRP, dar şi o plachetă, în semn de recunoştinţă pentru o viaţă dedicată apărării naţionale.

”Îmi exprim întreaga preţuire pentru lupta pe care dumneavoastră aţi dus-o cu un sistem opresiv, un sistem care a produs multă suferinţă atât unora dintre cei prezenţi, cât şi celor care au plecat deja dintre noi. Nu îmi aduc aminte de sistemul communist, fiindcă la Revoluţia din 1989 eram elev în clasa a V-a. Am învăţat însă, ulterior, despre ce a făcut acel regim şi cum s-a comportat cu deţinuţii politici. Un astfel de monument îşi are locul în Baia Mare pentru a aminti tuturor despre ce a fost în trecutul nostru. Doresc să mulţumesc consilierilor judeţeni din mandatul trecut, fiindcă au fost de acord, în unanimitate, cu amplasarea acestui monument ce ridică, fiecăruia, cel puţin o întrebare referitoare la ce s-a întâmplat. Putem să iertăm, însă nu putem să uităm şi acesta este motivul pentru care mi-am dorit să ofer, din partea instituţiei pe care o reprezint, o plachetă în semn de recunoştinţă. Iar din calitatea de preşedinte al unui partid politic, respectiv PSD, încercăm să facem o reparaţie morală faţă de toate suferinţele pe care foştii deţinuţi politici le-au îndurat în România”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.

Silviu Dragomir, preşedinte AFDPR Baia Mare: ”CJ Maramureş, singura instituţie publică prezentă la eveniment”

Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Baia Mare, Silviu Dragomir a dorit să mulţumească preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, pentru toată implicarea pe care a arătat-o faţă de AFDPR în ultimii ani. ”Ne-am împlinit un vis vechi de 25 de ani, acela de a amplasa acest monument în faţa Bibliotecii Judeţene, care să amintească tuturor ce am pătimit. Am avut mereu deschidere şi sprijin la actualul preşedinte al CJ Maramureş, Gabriel Zetea, iar azi, la dezvelirea şi sfinţirea monumentului, Consiliul Judeţean a fost singura instituţie publică care ne-a onorat cu prezenţa şi a oferit diplome şi o plachetă în semn de preţuire pentru o viaţă pe care am dedicat-o apărării naţionale”, a precizat Silviu Dragomir.

Mulţumiri preşedintelui CJ, Gabriel Zetea, au fost adresate şi de preşedintele AFDPR, filiala Sighet, Ioan Ilban, precum şi de preşedintele Asociaţiei la nivel naţional, Octavian Bjoza. La cuvânt s-a înscris şi preşedintele AFDPR Târgu Mureş, Nistor Man, maramureşean din Şieu, care a făcut parte din primul lot de deţinuţi politici din Maramureş. Acesta a descris, celor prezenţi, momentele de groază prin care au trecut foştii deţinuţi politici şi condiţiile inumane de trai pe care le-au avut în închisorile comuniste.

Astăzi, prin dezvelirea şi sfinţirea acestui monument, o primă nedreptate a fost reparată, iar cei care vor trece prin faţa Bibliotecii Judeţene ”Petre Dulfu” Baia Mare vor putea depune o floare la monumentul ridicat în memoria foştilor deţinuţi politici.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Maramureş