Sunteți aici: Comunicate de presăGabriel Zetea: Maramureşul mai aproape de românii din Spania, de Ziua Naţională a României

Gabriel Zetea: Maramureşul mai aproape de românii din Spania, de Ziua Naţională a României

O zi importantă pentru comunitatea românească din Spania, cu evenimente care au marcat Ziua Naţională a României, a fost cea de joi, 1 Decembrie, când Ambasada României în Spania, alături de Consiliul Judeţean Maramureş au colaborat pentru a oferi românilor din Spania ocazia de a sărbători, alături de compatrioţii lor, această zi extrem de importantă pentru poporul român.

Un moment important pentru Maramureş a fost conferinţa de presă, organizată în Sala Real – Casa de la Panaderia, care a reprezentat un prilej excepţional de a face cunoscute valorile judeţului Maramureş prin intermediul presei spaniole. În cadrul acesteia a fost prezentat Maramureşul din diverse perspective, cu precădere pe cele turistice, dar şi instituţia de spectacole a Consiliului Judeţean Maramureş, Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania care a însoţit delegaţia maramureşeană şi a oferit publicului spectator un înălţător recital de cântece patriotice.

Președintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, a vorbit atât despre importantele obiective turistice, cât şi despre proiectele pe care Consiliul Judeţean Maramureş le-a implementat de-a lungul timpului şi care au avut un impact semnificativ în dezvoltarea turismului din judeţul Maramureş. Totodată, a făcut cunoscut faptul că, în curând, judeţul Maramureş va dispune de o nouă metodă de promovare şi ghidare turistică, datorită aplicaţiei de date mobile, Visit Maramureş, care, în momentul de faţă, se află în stare de dezvoltare.

„Maramureşul este un loc încărcat de spiritualitate, tradiţie şi credinţă. România sărbătoreşte, la 1 Decembrie, Marea Unire, un moment istoric la care au participat foarte mulţi maramureşeni. Tocmai de aceea, sărbătorirea Zilei Naţionale a României este un moment unic în Maramureş. Comunităţile maramureşene trăiesc un sentiment patriotic la cel mai înalt nivel şi este extrem de important pentru noi să încercăm să aducem acest sentiment de patriotism şi românilor care au venit aici, în Spania. Încercăm, în judeţul Maramureş, să creştem nivelul investiţiilor în infrastructură, pentru a oferi condiţii de trai decente atât pentru cei de acasă, cât şi pentru cei plecaţi în străinătate, pentru a le oferi posibilitatea de a reveni în locurile natale. Astăzi, România se confruntă cu o lipsă a forţei de muncă, pentru că mulţi români au emigrat. De aceea, este important pentru noi să le arătăm românilor care sunt aici cât sunt de importanţi pentru cei rămaşi acasă şi să le spunem că îi aşteptăm cu drag înapoi”, a transmis Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș, în cadrul conferinţei de presă ocazionate de Ziua Naţională a României la Madrid.

Conferinţa a fost precedată de un moment emoţionant, proiectarea culorilor drapelului naţional românesc pe faţada Casei de la Panaderia, una dintre clădirile – simbol din emblematica Piaţă Mayor, iar Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania a dat tonul spectacolului, cu o învârtită de Maramureş. Mii de oameni, români, spanioli, dar şi turişti de prin toate colţurile lumii au asistat la un spectacol folcloric susţinut de orchestra şi corpul de balet al ansamblului. Soliştii Ioan Sas, Ioana Pricop, Ionuţ Sima şi Dumitru Dobrican au încântat publicul cu cântece populare şi patriotice. Pe lângă repertoriul maramureşean, spectatorii s-au bucurat şi de momente specifice Banatului, Moldovei, dar şi părţii de sud a României.

În încheierea serii, delegaţia maramureşeană alături de autorităţile spaniole i-au invitat la horă pe toţi cei care au venit să sărbătorească româneşte Ziua Naţională a României, în centrul Madridului.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș