Sunteți aici: Agenda președinteluiMesajeMesajul președintelui Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, cu ocazia aniversării a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române

Mesajul președintelui Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, cu ocazia aniversării a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române

24 Ianuarie 2017
Ziua de 24 ianuarie 1859 a rămas în istoria poporului român ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, Alexandru Ioan Cuza fiind numit domn al Moldovei și Țării Românești. Mica Unire a Principatelor Române reprezintă un act istoric care a marcat trecerea la o etapă importantă a procesului de formare a statului român modern, fiind o zi cu semnificații majore pentru istoria și identitatea noastră națională.

24 Ianuarie este pentru toţii românii o zi de sărbătoare, ziua în care am devenit o naţiune unită, demnă şi recunoscută în Europa. Cu 158 de ani în urmă, în 1859, am devenit puternici având un scop comun: Unirea Principatelor Române sub un singur domnitor.

Pentru a putea cinsti cum se cuvine Unirea și pe înaintașii noștri, an de an, în 24 ianuarie, prezentăm omagiul nostru celor care, în 1859, au nutrit dorinţa ca românii să se unească într-un singur stat. Este un lucru deosebit și plin de semnificații, deoarece acesta a fost primul pas către Marea Unire realizată la 1 Decembrie 1918.

Fiecare român are datoria de a aminti generațiilor viitoare despre însemnătatea Micii Uniri, data de 24 ianuarie 1859 rămânând un moment de importanță istorică pentru România. Cu prilejul aniversării a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, transmit gândurile mele cele mai bune către toți românii și maramureșenii, precum și calde urări de sănătate și împliniri în anul 2017.

La mulţi ani, România! La mulți ani, români de pretutindeni, uniți în cuget și simțiri!

Gabriel Zetea,
Președintele Consiliului Județean Maramureș