Sunteți aici: ActivitateRelatii internationaleReprezentare

Începând cu anul 1997, judeţul Maramureș este membru activ al organizaţiei Ansamblul Regiunilor Europene (ARE), care reunește peste 300 de regiuni din ţări ale vechiului continent. Cea mai mare acţiune anuală derulată de această organizație este Şcoala de vară ARE care, în anul 2006, a fost găzduită de Maramureş. Începând din acel an, judeţul nostru a devenit membru în Comitetul de organizare a Școlii de vară ARE. Consiliul Judeţean Maramureș a participat la mai multe proiecte derulate de ARE, cel mai important fiind proiectul CENTURIO, finanţat prin Programul INTERREG III C,lacare Maramureșul a primit o diplomă pentru cea mai reușită campanie de promovare a proiectului.

Euroregiunea Carpatică este o asociaţie interregională creată în 1993. Ea cuprinde regiuni din zonele de frontieră a cinci ţări - Polonia, Slovacia, Ungaria, Ucraina şi România -, cu o populaţie de peste 14,7 milioane de locuitori şi o suprafaţă de 145 kmp. România este reprezentată de judeţele Satu Mare, Sălaj, Botoşani, Harghita şi Maramureş, Secretariatul Parţii Române a Euroregiunii Carpatice fiind în Maramureş.

 

În perioada 2002-2004 preşedinţia Euroregiunii a fost deţinută de România, prin Pamfil Bercean – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş din acea perioadă.

Federaţia Europeană a Agenţiilor Regionale de Energie şi Mediu (FEDARENE) - la care Maramureșul a aderat în 2007- este principala reţea europeană a organizaţiilor regionale şi locale care implementează, coordonează şi promovează politicile în domeniul energiei şi mediului.