Sunteți aici: ActivitateNoutatiNoile expoziții de la Muzeul de Mineralogie

Noile expoziții de la Muzeul de Mineralogie

09 Iunie 2017
În contextul desfășurării celei de-a III-a ediții a manifestării „Zilele Maramureșului - Haida, hai în Maramureș” de sub egida Consiliului Județean Maramureș, Muzeul de Mineralogie a organizat o serie de evenimente culturale și științifice ce au cuprins și vernisarea a 4 expoziții temporare, expoziții ce pot fi în continuare vizitate la sediul Muzeul.

Expoziția temporară „Donații și achiziții minerale recente” reprezintă prima expoziție temporară cu donații realizată de Muzeu și cuprinde o parte din cele 500 de eșantioane minerale cu care s-a îmbogățit patrimoniul Muzeului de Mineralogie în ultimii 2-3 ani. Piesele expuse, 82 la număr sunt împărțite în 6 vitrine. Cele două vitrine dedicate achizițiilor minerale recente cuprind 23 de eșantioane minerale cu calități estetice deosebite intrate în colecția Muzeului în perioada 2015-2016. Vitrinele cu donații, patru la număr, cuprind 59 de eșantioane și de asemenea cuprind informații despre principalii donatori ai acestora Petru Ștef și Ion Dănescu.

Expoziția temporară de fotografie „Comorile Rezervației Creasta Cocoșului” realizată în parteneriat cu Asociația EcoLogic, custozii acestei arii naturale protejate, este amplasată în holul de la parterul instituției și prezintă prin intermediul a 50 de fotografii aspecte reprezentative pentru acestă rezervație naturală. Elemente specifice ale florei și faunei, expuneri în toate anotimpurile și fotografii aeriene ale Crestei adunate de la 8 fotografi conturează unicitatea acestei arii naturale protejate.

În cadrul sesiunii de postere organizate ca parte a simpozionului științific natural „Patrimoniul natural al României” a fost realizată micro-expoziția filatelică „Valențele comunicării prin timbre în promovarea protecției mediului”. Expoziția, ce va fi prezentă la sediul Muzeului până în data de 18 iunie, a fost realizată de către Alexandru-Leonard Pop și Bogdan Cioruța de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare și prezintă prin intermediul mărcilor poștale expuse capacitatea acestora de a acționa ca veritabili ambasadori ai istoriei, culturii și civilizației umane.

Expoziția temporară „Fosile mezozoice din mările Transilvaniei” realizată în colaborare cu Muzeul de de Paleontologie și Stratigrafie din cadrul Departamentului de geologie al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca prezintă prin intermediul a 92 de piese o scurtă incursiune în mările Transilvaniei din perioada Mezozoică. Expoziția, ce cuprinde fosile de cefalopode, gastropode, corali și bivalve de dimensiuni impresionate, va putea fi vizitată la sediul Muzeului de Mineralogie până în luna octombrie.

Sursa: Muzeul de Mineralogie Victor Gorduza