Sunteți aici: ActivitateNoutatiAgenda evenimentelor culturale din săptămâna 8-13 mai

Agenda evenimentelor culturale din săptămâna 8-13 mai

08 Mai 2017
Luni, 8 mai

ora 10, Secţia „Colecţii speciale”

Deschiderea expoziţiei de carte veche și carte cu autograf din patrimoniul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu”, organizată în cadrul programului „Săptămâna cărţii”, derulat în parteneriat cu Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne. Expoziţia poate fi vizitată la Secţia “Colecţii speciale”, în perioada 8-12 mai.

orele 14:30-16:30, Sala de conferinţe

Drumul către succes e pavat cu...povești care te inspiră!

A patra ediție a Conferințelor BookLand Evolution își redeschide porțile pentru tinerii din Baia Mare, la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu”. De luni până vineri (8-12 mai 2017), în intervalul orar 14:30–16:00, vor urca pe scenă 15 profesioniști care, prin exemplul personal, îi vor încuraja și motiva pe tineri să facă alegerile potrivite, povestindu-le despre provocările care-i așteaptă, dar care nu trebuie să-i oprească din a-și continua drumul sau a-și asculta vocația. Astfel că, tinerii băimăreni îi vor avea în fața lor, pregătiți să le răspundă la orice întrebare, pe: Tudor Borza, Rodica Florian, Vlad Adrian Roman, Doru Miraviţchi, Dragoş Călin, Grigore Zlampareţ, Ştefan Dărăbuş, Izabella Kiskasza, Amelia Baciu, Doru Şupeală, Felix Mezei, Anca Boloş, Ciprian Borşan, Laura Ghinea şi Gabriel Oană (Gaben).

Intrarea la conferințe este liberă!

ora 17, Salonul Artelor

Va avea loc seminarul „Vara asta vreau să mă... angajez”, organizat de Smart Apps & Solutions.

Prezintă: Betty Mare, Owner & CEO Smart Apps & Solutions.


Marţi, 9 mai

ora 13, Fondul Documentar al Academiei Române

Va avea loc Conferinţa cu tema „Apărătorii ortodoxiei în timpul comunismului”, avându-i ca invitaţi pe: prof. univ. dr. George Achim, care va susţine o prelegere despre Valeriu Gafencu, şi conf. univ. dr. Florian Roatiş, care va susţine o prelegere despre N. Steinhardt.

Moderator: Lidia Obeadă, Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne.

ora 14, Salonul Artelor

Va avea loc vernisajul expoziţiei de desene „Înflorim Europa”, organizat de „Arthis” - Casa de Cultură Belgo-Română din Bruxelles, în parteneriat cu Asociaţia Euro-Mara Events (Preşedinte: Doris Uglar) din Baia Mare şi Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”.

Această temă reprezintă diversitatea şi frumuseţea naturii, care a ajuns, din colţurile cele mai îndepărtate ale lumii, să umple de culoare şi lumină întreaga Europă.

La iniţiativa artistului belgian Frank Liefooghe, în anul 2016, a fost lansat proiectul european «Colorăm Europa», proiect destinat copiilor şi tinerilor din diferite şcoli, instituţii, asociaţii sau ONG-uri, ce are drept scop cunoaşterea Europei şi a diversităţii ei culturale, plecând de la desenele autorului, descoperind locuri, regiuni şi ţări din Europa.

Proiectul a avut un succes deosebit, iar la expoziţia finală, care a avut loc la Bruxelles, au participat copii şi tineri, atât din România cât şi din Belgia, din diferite şcoli, centre de creaţie, ateliere artistice şi ONG-uri ale românilor din diaspora.

În data de 1 iunie 2017, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, va fi organizată o expoziţie finală ce va regrupa toate lucrările participante la acest proiect, la Galeria Arthis de la Bruxelles, în prezenta artistului Frank Liefooghe şi a reprezentanţilor instituţiilor româneşti de la Bruxelles.

Expoziţia poate fi vizitată la Salonul Artelor, în perioada 9-19 mai, conform programului bibliotecii.

orele 14:30-16:30, Sala de conferinţe

Conferinţele Bookland


Miercuri, 10 mai

ora 12:30, Sala de conferinţe

Va avea loc lansarea volumului de poezii „Bucurați-vă”, apărut la Editura Ethnologica, Baia Mare, 2016, semnat de poetul Vasile Morar, membru al Uniunii Scriitorilor din România. La acest eveniment vor participa: scriitori, critici literari și personalități din viața culturală românească.

Vor vorbi despre carte şi autor: dr. Terezia Filip, Ştefan Mitroi, Nicolae Scheianu, dr. Ştefan Mariş.

Moderator: Lidia Obeadă, Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne.

ora 13, Salonul Artelor

Societatea Judeţeană a Medicilor de Familie organizează întâlnirea lunară cu tema „Optimizarea rezultatelor subprogramului naţional de fertilizare in vitro”, având ca scop identificarea de soluţii pentru depistarea precoce a infertilităţii.

Prezintă: Dr. Pop Rareş, director executiv Direcţia de Sănătate Publică Maramureş

orele 14:30-16:30, Sala de conferinţe

Conferinţele Bookland


Joi, 11 mai

orele 14:30-16:30, Sala de conferinţe

Conferinţele Bookland


Vineri, 12 mai

ora 11:30, Sala de conferinţe

Va avea loc prezentarea albumului „Constantin Brâncoveanu – 300, istorie în documente”, publicat la Editura Dar Development Association, Bucureşti, 2014. Albumul a fost realizat de referent Claudiu Turcitu, șeful Biroului Arhive Medievale, Fonduri Personale și Colecții din cadrul Arhivelor Naționale din București.

Prezintă: Claudiu Turcitu Moderator: Lidia Obeadă, Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne

În cadrul manifestării, doamna Klara Guşeth, şef al Serviciului Judeţean Maramureş al Arhivelor Naționale, va face o scurtă prezentare a evenimentelor istorice de la 1918.

orele 14:30-16:30, Sala de conferinţe

Conferinţele Bookland