Sunteți aici: ActivitateNoutatiAgenda evenimentelor culturale din săptămâna 5 – 9 iunie 2017

Agenda evenimentelor culturale din săptămâna 5 – 9 iunie 2017

06 Iunie 2017
Oaspetele săptămânii: prof. univ. dr. Hermina Anghelescu

Dr. Hermina G.B. Anghelescu (Dr. A.) este profesor la Facultatea de Biblioteconomie şi Ştiinţa Informării (School of Library & Information Science), Wayne State University, Detroit, Michigan, Statele Unite ale Americii, din 1999.

După ce a absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine (Secţia franceză-engleză) a Universităţii din Bucureşti, a lucrat timp de 13 ani la Biblioteca Naţională a României. Din 1992 trăieşte în SUA. De la School of Information, University of Texas at Austin deţine un masterat şi un doctorat în biblioteconomie şi ştiinţa informării. A servit de mai multe ori în calitate de expert pentru Departamentul de Stat al SUA în legatură cu proiecte de biblioteci în România, Serbia şi Republica Moldova. Timp de un deceniu a fost preşedinta Secţiei pentru Istoria Bibliotecilor din cadrul Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor de Biblioteci (International Federation of Library Associations—IFLA), iar în prezent este membră în comitetul permament pentru Servicii de Referinţă din cadrul IFLA.

Hermina Anghelescu a avut un rol esenţial în atragerea de fonduri de la Fundaţia Bill & Melinda Gates pentru modernizarea bibliotecilor publice din România (28 milioane dolari) şi Republica Moldova (11 milioane dolari). În 2004, în semn de apreciere pentru activitatea de promovare a culturii române dincolo de graniţele ţării, Preşedinţia României a conferit Herminei Anghelescu Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Cavaler. În 2014, Guvernul Republicii Moldova i-a acordat o distincţie specială în semn de apreciere pentru sprijinul susţinut al bibliotecilor din această ţară şi a desemnat-o ca membru în Consiliul Biblioteconomic Naţional din Moldova. Hermina Anghelescu este membră de onoare a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor Publici din România.


Marţi, 6 iunie

ora 10, Sala de conferinţe

Va avea loc deschiderea cursului de biblioteconomie, modulul I, care se va desfăşura în perioada 6-17 iunie 2017, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”.

Prelegerile vor fi susţinute de prof. univ. dr. Hermina Anghelescu, Wayne State University – Detroit, S.U.A.

ora 14, Sala de conferinţe

Va avea loc lansarea cărţii „Rostiri afabile”, de Vasile Leschian, apărută la Editura PIM, Iaşi, 2017.

Vor vorbi despre carte şi autor: prof. univ. dr. Nicolae Felecan, prof. univ. dr. Gheorghe Glodeanu

Moderator: dr. Teodor Ardelean.


Miercuri, 7 iunie

ora 17, Sala de conferinţe

Va avea loc lansarea volumului „Victoria înfrântă – durerea unei mame: dramă”, publicat la Editura Eurotip, 2017, autor Iacob Oniga.

Vor vorbi despre carte şi autor: dr. Teodor Ardelean, preot dr. Florin Codrea, prof. dr. Valeria Bilţ, Ion Iuga Lăpuşeanu.

Moderator: conf. univ. dr. Mircea Farcaş.


Joi, 8 iunie

ora 16, Sala de conferinţe

Biblioteca Județeană “Petre Dulfu” Baia Mare în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, organizează „Festivalul Povestirilor Digitale”, ediția a III-a.

Povestirile digitale realizate în cadrul cursului DigiTales, organizat de Biblioteca Județeană “Petre Dulfu” Baia Mare, în perioada ianuarie – mai 2017, vor fi împărțite pe secțiuni tematice, jurizate și premiate. Prezintă: Corina Șandor-Martin - Trainer DigiTales


Vineri, 9 iunie

ora 9, Sala de conferinţe

Şcoala Doctorală de Ştiinţe Umaniste a Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare în colaborare cu Centrul de Excelenţă la Limba şi literatura română (coordonat de prof. dr. Alina Dorle) de la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” şi Asociaţia Culturală Aesthesis organizează simpozionul „Formule creatoare în literatura secolului XX”.

Sub coordonarea: prof. univ. dr. George Achim

Vor susţine lucrări ştiinţifice:
  • profesori doctoranzi - Şcoala Doctorală de Ştiinţe Umaniste;
  • elevi şi profesori doctori - Centrul de Excelenţă la Limba şi literatura română.